Ozbiljna veza – bezbedan seks?

Ozbiljna veza pruža jednu sjajnu mogućnost: znate da možete verovati dečku s kojim se zabavljate i otvoreno razgovarati o svemu – od jučerašnjeg užasnog časa tenisa do svađe koju ste pre nekoliko sati imali s mlađom sestrom. To poverenje je posebno bitno kad je seks u pitanju. Možda ste suviše stidljivi ili ljubomorni da biste podelili svoju seksualnu prošlost, ali ako vam je zbilja stalo, samo potpuna iskrenost garantuje očuvanje zdravlja oba partnera.

Mnoge devojke – šest od deset, da budemo precizni, ozbiljno razmišljaju o kontraceptivnim sredstvima kada su u dugoj vezi. Iako su pilule (koje vam može prepisati isključivo lekar!) zaista dobro sredstvo protiv neželjenog začeća, one ne štite ni vas ni partnera od drugih bolesti koje se prenose seksualnim kontaktom.

Prema sprovedenim istraživanjima, više od polovine tinejdžera priznaje da kondom koristi ređe ukoliko je u ozbiljnoj vezi nego kad ima tek povremene odnose. Takođe, uvereni su da u stalnoj vezi ne moraju mnogo brinuti o bezbednom seksu.

Možda vam se čini da je seks bez zaštite u monogamnoj vezi kockanje koje sebi smete dozvoliti. Ipak, ne zaboravite da su baš takve veze podložne raznim izazovima: prema istom istraživanju, 24 odsto tinejdžera tvrde da su gotovo stalno neverni svom stalnom dečku ili dugogodišnjoj devojci. Kako je uvek bolje sprečiti nego lečiti, razmislite o tome kako možete da se dodatno osigurate kad su u pitanju trudnoća i razne bolesti. Metode zaštite od neželjene trudnoće kombinujte s kondomima.

Nije važno kakva je vaša veza – uvek imajte na umu osnovne, logične mere predostrožnosti koje će vam pomoći da se zaštitite:

  • Razgovarajte s partnerom o njegovoj seksualnoj prošlosti i ne stidite se da otvoreno pričate o svojoj. Zapamtite: iskrenošću dokazujete da ste odgovorna osoba koja brine o svom zdravlju, kao i o partnerovom zdravlju.

  • Redovno idite na preglede i analize – i upoređujte rezultate.

  • Koristite prezervativ pri svakom seksualnom kontaktu u kome može doći do razmene telesnih tečnosti.

    Uozbiljite se. Stalna i duga veza ne znači automatski da ste potpuno bezbedni. Budite sigurni da uvek činite ono što je najbolje za vas.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.