Pazite se na zimovanju (1)

Uskoro će zimski raspust, a sa njim, bar za neke, i odlazak na zimovanje. Zimovanje može biti super, ali vam može doneti i nevolje; neke od tih nevolja mogu vas smestiti u krevet na znatno duže vreme nego što biste želeli. Zato, evo nekih pravila kako da ne „nastradate“ na nečemu što bi trebalo da bude zadovoljstvo i super provod.

Nikad niste stali na skije, ali ste čvrsto rešili da ove godine to ispravite i konačno naučite da skijate. Oprez! Skijanje je zabavno, ali ume da bude prilično naporno. Skijaške povrede, čak i među iskusnima, uopšte nisu retke. Zato se dobro pripremite – naročito ako se inače ne bavite nikakvom fizičkom aktivnošću. Posebno su važne vežbe za jačanje mišića nogu, trbušnih i leđnih mišića i tricepsa. Pobrinite se i da vam zglobovi budu što elastičniji i jači i ojačajte ligamente. Ovde najpraktičnije rešenje može biti odlazak u fitnes centar, gde ćete instruktoru objasniti šta vam je potrebno, a on će vam pokazati prave vežbe.

Razume se, nije skijanje jedino što se radi na zimovanju. Ukoliko ste duže vreme napolju, na snegu, treba da pazite na periferne delove tela (ruke, uši, noge – posebno stopala). Naime, naš organizam ulaže sve moguće napore da bi nam važni delovi tela ostali dovoljno ugrejani, što za sobom povlači smanjenu cirkulaciju u perifernim delovima tela.

Pored utopljavanja, neophodno je da se stalno krećete kako biste aktivirali organizam i ubrzali stvaranje toplote (ukoliko skijate, ili se grudvate (obavezno u toplim, nepromočivim rukavicama), ili se brzo krećete, ili se bavite bilo kojom „brzom“ aktivnošću na snegu, znatno su manje šanse da dobijete promrzline). Ipak, osluškujte signale svog tela. Ukoliko počnete da se tresete, ili vas hvata jeza, sklonite se sa snega. Idite s društvom (ili roditeljima, zavisno od toga s kim ste na zimovanju) na topli čaj ili toplu čokoladu (efikasnije ugreje od čaja).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.