U trendu

Pazite se na zimovanju (2)

Ne igrajte se alkoholom, pogotovo ne ako planirate da posle toga izađete na hladnoću; žestoko piće će vas nakratko ugrejati, ali to dejstvo brzo prođe, a alkohol sužava krvne sudove, pa ćete se ubrzo još jače smrzavati. Čaša kuvanog vina može vam pomoći da se ugrejete, ali konsumirajte je samo ukoliko planirate da ostanete na toplom. Cela ova priča, razume se, važi ukoliko niste toliko mladi da je protivzakonito da uopšte pijete alkohol.

Zimi slobodno jedite više – potrebno vam je. Pored toga, zimi se više dehidrira nego leti (boravak u pregrejanim prostorijama dovodi do dehidracije, a i hladnoća crpe naše rezerve vode), zato je dobro da često pijuckate nešto i da jedete topla kuvana jela. Čajevi, supe, mineralna voda, topli napici – sve to bi trebalo da uzimate u što većim količinama.

Slobodno više spavajte. Normalno je da su vam zimi potrebe za snom veće; ukoliko ne spavate dovoljno, znatno lakše ćete se razboleti, a gde je tu onda provod?

Ne „mangupirajte“ se bez kape, rukavica i šala – uopšte nije nemoguće da vam se uši doslovce slede, da vas prsti grozno bole od hladnoće, a šal će vas zaštititi od udisanja hladnog vazduha i virusa. Nošenje odeće u više slojeva je dobra ideja, jer dva sloja greju bolje od jednog, čak i ako je taj jedan iste debljine kao dva sloja nečeg tanjeg. Pored toga, to vam omogućava da se otarasite jednog sloja čim vam postane vrućina i preznojite se – znojenje je zimi prilično opasno, jer vam tada hladnoća više smeta i lakše se prehladite.

Zimska kozmetika (važi i za dečake i za devojke) – obavezna. To znači: zaštitni stik za usne (koje zimi lako pucaju i umeju užasno da bole), često mazanje ruku zaštitnom kremom (hladnoća ih isušuje, pa koža lakše puca, što takođe boli) i redovno sečenje noktiju na nogama (povećana opasnost od gljivica), kao i mazanje stopala hidratantnom kremom, kako biste i njihovu kožu zaštitili od isušivanja i pucanja. Dobro će vam doći i krema za lice na bazi ulja.

Ukoliko se pridržavate ovih pravila, nemate čega da se plašite na zimovanju. Lepo ćete se zabaviti, vratiti zdravi kao što ste i došli, nasmejani i puni energije. Uživajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.