Pet „fora“ da lakše zaspite

Nekima je, što se spavanja tiče, zaista lako: kako legnu, tako im se sklope oči i spavaju kao bebe ili kao mače sa slike. Drugi se pak prevrću, pa se prevrću, pa i dalje ne mogu da spavaju, pa ustanu i nervozno prošetaju po sobi (ili ne ustanu nego se i dalje prevrću) i ni to im ne pomaže. Umorni su, ali ne dovoljno za spavanje; ili su nervozni, muče ih različite brige, pa im san nikako ne dolazi na oči – a i kad se to konačno desi, loše sanjaju, loše spavaju i probude se umorni i neraspoloženi. Sledećeg dana su, naravno, u jako lošem raspoloženju i nervozni, svađaju se sa svima (bez obzira na to da li su im nešto skrivili ili ne), a kad dođe veče, opet ista pesma. Ako i vi imate problema s nesanicom, evo pet glavnih „fora“ kako da zaspite bez problema.

Svako veče idite na spavanje u isto vreme. Na taj način praktično „programirate“ svoj organizam na to da je (recimo) 11 sati uveče vreme kada se leže u krevet i kada se prestaje sa svim aktivnostima. Videćete, jednom kad se na ovakav režim naviknete, uvek će vam se spavati u to vreme – makar i bili na najluđoj mogućoj žurci.

Bavite se makar nekakvom fizičkom aktivnošću svakog dana. Sport je idealna varijanta, naravno, ali pomoći će i šetnja brzim korakom, trčanje, vežbanje u privatnosti vaše sobe. O čemu se ovde radi? Jednostavno – ako vam telo nije umorno, neće vam se spavati.

Pre spavanja dobro provetrite sobu. Ako to ne uradite, može se desiti da vam bude previše toplo (toplota može da uspava, ali previše toplote može i da vas učini nervoznim i razdražljivim). Pored toga, bez redovnog provetravanja vazduh u vašoj sobi postaće zagušljiv, od čega će vas zaboleti glava – a onda možete da se oprostite od spavanja.

U krevetu se spava i samo spava. Za druge aktivnosti, ma koliko opuštene bile, koristite druge komade nameštaja. Tako ćete svoj mozak „programirati“ da vam se prispava čim legnete u krevet. Ostale „opuštene aktivnosti“ (čitanje, slušanje muzike, izležavanje u toku dana…) možete obavljati u omiljenoj fotelji ili na kauču.

Muče vas razne brige i ne baš lepe misli, pa zato ne možete da zaspite? Postoji rešenje i za taj problem: pisanje dnevnika. Svako veče svoje misli zapišite u dnevnik – onda vam se neće motati po glavi niti vas sprečavati da zaspite.

Prijatno spavanje, i lepo sanjajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.