U trendu

Pomoć kada je najpotrebnija (II deo)

Prvo i osnovno – biti dobar prijatelj znači brinuti o svojim prijateljima. To je posebno bitno kada se pojave znaci zavisnosti. Ako sumnjate da je u nevolji, ovo je najgore vreme da mu okrenete leđa.

Morate to izgovoriti. Bitno je da pokažete koliko brinete. Ne budite suviše „učtivi“, ne izbegavajte da započnete razgovor o tome. Ili, što je još tragičnije – nemojte pokušati da izbegnete razgovor o tome ako ga je vaš prijatelj započeo. U svakom slučaju, budite saosećajni. Bolje je reći: „Drago mi je što imaš dovoljno poverenja u mene čim želiš da razgovaramo o nečemu tako važnom“ nego: „Da, oduvek sam i mislio da imaš problem.“

Ukoliko pak vi inicirate razgovor, pomoći će vam da znate da je potpuno normalno poricanje problema ili zauzimanje odbrambenog stava. Objasnite da primećujete promene u ponašanju koje vas navode na takav razgovor, a ne promenu u prijatelju kao osobi. Neka se suoči sa zavisnošću, a ne sa osećajem da je izneverio sve drage osobe. Ako se i ponaša kao da se brani, shvatite da je to zasnovano na strahu od suočavanja sa problemom i da to nema veze sa vama lično.

Možete mu takođe reći kako te promene u ponašanju utiču na vas. Koliko vam je teško i neprijatno da izlazite zajedno, jer mu na kraju uvek bude loše, onesvesti se, povraća… i bruka vas oboje. Možda će mu to pomoći da stvori realnu sliku o svom stanju.

Bez obzira na sve, nemojte se plašiti da postavite čvrste granice. Neka vaš prijatelj zna da može da računa na vas i svu pomoć koja mu je potrebna, ali i da će možda morati da se obrati i stručnim osobama. U redu je da odbijete razgovor kada je pod uticajem droge ili alkohola i da mu kažete da vam se obrati kad bude trezan.

Najvažnije je da saznate gde može dobiti pomoć. Roditelji i nastavnici mogu biti dobra podrška, ali ima i dovoljno institucionalizovanih organizacija koje pomažu tinejdžerima. Tu su i SOS telefoni na koje se tinejdžeri mogu obratiti anonimno ukoliko imaju takvih problema, što nije loše za početak.

Zapamtite: budite iskreni, budite pažljivi. Obratite pažnju. Ostanite informisani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.