Pravila boravka na suncu

Leto za većinu tinejdžera znači: "Ura, nema škole, ima super zabave!" U letnjoj rasterećenosti od obaveza i najraznovrsnijim zanimacijama može se super uživati, ali ne treba zaboraviti ni na oprez – da se uživanje ne pretvori u mučno lečenje opekotina i skrivanje kao rak pocrvenele kože koju vas je "blam" da pokažete. Zato, nije loše podsetiti se osnovnih pravila boravka na suncu, naročito jednom kad odete na letovanje ili kad želite da sa društvom uživate na Adi, Lidu, bazenu…
Znate da je neophodno koristiti sredstvo (kremu, ulje, losion…) za zaštitu od sunca. Zaštitni faktor odredite prema tipu svoje kože – što je svetlija, to bi i zaštitni faktor morao da bude viši (obično na samom pakovanju piše kakvoj je koži namenjeno). Što se količine tog sredstva tiče, za celo telo potrebno je onoliko koliko stane u jednu manju čašu. Najbolje bi bilo da se od sunca sklanjate između 11 sati pre podne i četiri sata po podne, jer je tada najjače, ili to makar učinite između podneva i tri sata popodne.
Zabavite se šopingom i nabavite neki lep šeširić, kačket ili nešto slično, čime ćete glavu moći da zaštitite od sunca. Nemojte samo da nabavite nešto lepo – nosite to! Kad smo kod nošenja, obavezno nosite i naočari za sunce, ali kad se sunčate, povremeno ih i skinite, da ne biste izgledali kao negativ pande.
Kada nanosite sredstvo za zaštitu od sunca, nemojte zaboraviti osetljive delove koji i prečesto budu zanemareni, a takođe mogu da izgore: tabani, prsti na rukama i nogama, lice, nos, uši, usne. Sredstvo za sunčanje trebalo bi naneti na svaka dva sata i posle plivanja. Pazite gde držite to sredstvo – ako ga ne izlažete ekstremnim temperaturama i čuvate na pravi način, može da traje i dve godine.
Za kraj, još jedna bitna stvar: ne razdvajajte se od flašice s vodom i pijte što češće. U toku leta neophodno vam je bar dva litra tečnosti dnevno, a ukoliko ste veoma aktivni, i više.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.