Predlog za čitanje: „Pali anđeli“ (1)

Škola je počela, čini vam se, toliko davno da ste već i zaboravili na raspust i letnje ludiranje. Pretrpani ste školskim obavezama, ali nekako vam se ne sviđa ideja da se osim škole ama baš ničim ne zanimate. Želite, recimo, da pročitate neku zanimljivu knjigu koja veze sa školskom lektirom nema. Knjiga može da bude i neko malo ozbiljnije štivo, ne mora da bude laka literatura, ali bilo bi poželjno da ne bude naporno čitati je. Želite neku zanimljivu priču, zanimljive likove, da se radi o nečemu što i vas dotiče, a da ipak bude i različito od vašeg života. Ako je tako, predlažemo vam „Pale anđele“ Trejsi Ševalije (ona je pisala „Devojku sa bisernom minđušom“). O čemu je reč?

U januaru 1901. na jednom londonskom groblju upoznaju se dve devojčice, Mod i Lavinija. Njihove porodice došle su na groblje da odaju počast preminuloj kraljici Viktoriji; obe porodice već imaju zakupljene grobnice, i te grobnice su jedna do druge. Na jednom grobu je kip anđela, na drugom ukrasna urna. Vlasnici prvog su konzervativni Voterhausovi, a vlasnici drugog moderni (za to vreme) Kolmanovi. Te dve porodice teško da bi se mogle sprijateljiti – a na njihovo nezadovoljstvo, njihove petogodišnje ćerke, Mod Kolman i Lavinija Voterhaus, sklapaju čvrsto prijateljstvo iza nadgrobnih spomenika. Na još veći užas roditelja, devojčice se sprijatelje i s grobarevim sinom, dečakom koji je po statusu definitivno ispod njihovog staleža.

Dve porodice uskoro postaju susedi, na veliku radost devojčica. Devojčice se druže kad god za to imaju priliku – i kad god nađu način za to, odlaze na groblje da se igraju s grobarevim sinom, koji im priča zanimljive priče i pokazuje im interesantne nadgrobne spomenike. Ovo obilaženje groblja je njima nešto lakše izvodljivo nego što bi bilo deci s našeg podneblja, pošto se u zapadnim zemljama groblja ne smatraju samo mestom za žalost – tamo nije ni neobično ni neprikladno da se neko prošeta grobljem kada želi da uživa u tihoj šetnji ili, čak, da prošeta psa po groblju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.