Profesori, ta čudna stvorenja (1)

Kao što u razredu imate mnoštvo različitih „likova“ i svako je, zapravo, priča za sebe, tako je i svaki profesor/profesorka priča za sebe. Samo, ako vam se neko iz odeljenja ne sviđa, možete ih jednostavno izbegavati; profesore nikako ne možete izbeći, već morate naučiti da komunicirate sa svakim. Svađe, durenje i inaćenje neće vam nikada pomoći, ma koliko vam se neki nastavnik ne dopadao; zato, evo malih saveta kako da se sporazumete sa nekima od njih.

Frustrirani: nažalost, ima i takvih – zbog ličnog nezadovoljstva ili problema kod kuće, frustriranost iskaljuju na učenicima. Možda su hteli super karijeru, možda su hteli da budu naučnici ili da rade nešto potpuno različito, a postali su profesori. Tu ništa ne možete. Ostanite na distanci; i ne pokušavajte da izigravate osobu punu razumevanja. Pošto su vam profesori, ipak vas nečemu moraju naučiti, a na vama je da se potrudite da naučite šta god možete. Nipošto se ne inatite i ne svetite – zaista nije verovatno da vas mrze više nego bilo koga drugog, a i inatom i osvetom ništa nećete postići.

Nastavnici bez autoriteta: može da se učini da su oni idealni – možete da pričate na njihovim časovima, gađate se papirićima, izlazite bez dozvole, da ne radite domaće… Super, zar ne? Problem je što se može desiti da vam je baš njihov predmet potreban da biste upisali željeni fakultet, ili da biste se bavili poslom koji želite – a na njihovim časovima i za njihove časove vi ama baš ništa ne radite. U takvoj situaciji, trebalo bi da se potrudite da ipak učite koliko god možete, jer vam to znanje može biti neophodno. Da ne bude posle „profesor mi je kriv, zbog njega ništa nisam naučio“ – koliko ćete naučiti, uvek najviše zavisi od vas samih.

„Ja sam ovde slučajno“: ima nastavnika koji su to sasvim slučajno postali, a da za tim nemaju ni želje niti umeju da predaju (ali je tu zato zgodan dugačak letnji raspust).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.