U trendu

Pronađi u sebi mir meditacijom

Ukoliko ti treba pomoć u prevazilaženju napetosti možeš da probaš metodu koja potiče iz Indije i stara je 3.000 godina. Meditacija se vratila na velika vrata, veliki je hit u svim klubovima zdravlja i lepote širom Holivuda i širom sveta. I ti se možeš pridružiti Madoni, Sari Mišel Gelar i ogromnom broju ljudi koji na ovaj način dostižu i održavaju psihičku ravnotežu.

„Meditiram noć pred važan kontrolni zadatak u školi,“ kaže trinaestogodišnja Zek Džouns. „Definitivno mi pomaže da se fokusiram i da bolje usmerim pažnju.“ Ukoliko te sve ovo još uvek nije ubedilo, evo još par činjenica. Nišit Patel koja drži seminare o meditaciji po srednjim školama i koledžima u Nju Jorku kaže: „Zato što smanjuje stres, medicinske studije pokazuju da meditacija smanjuje i prateće pojave koje ponekad stres sa sobom nosi kao što su akne, glavobolja, astma. Meditacija je dobra za tinejdžere koji žele da se izbore sa pritiscima sa kojima se suočavaju, i takođe, pomaže im da misle jasnije.“

Osnove se lako uče, možeš da meditiraš svuda i sve to traje samo 20 minuta. Evo kako da počneš.

  • Nosi komfornu odeću i nađi tiho mesto. Idealno bi bilo da uvek meditiraš na istom mestu, jer će ti to pomoći da se brže opustiš. Sedi na ćebe ili jastuk sa prekrštenim nogama (možeš sedeti i na stolici, ali pazi da ti stopala budu u pravom uglu u odnosu na butine. Da bi se to postiglo, možeš da koristiš jastuk i da ga staviš ispod stopala ili ispod zadnjice).
  • Sedi tako da ti je udobno, ali nemoj da sediš pogrbljeno. Zatvori oči i diši normalno kroz nos. Istegni ruke iznad glave koliko god možeš, pa ih potom spusti na kolena, tako da ti se palac i kažiprst, ili srednji prst dodiruju. Na ovaj način energija će kružiti u tvom organizmu i neće „pobeći“.
  • Prvo diši lagano, šireći i skupljajući stomak prilikom svakog izdisaja, odnosno udisaja. Na ovaj način povećavaš dovod kiseonika u srce, pluća i mozak i pomažeš svom telu da izbaci ugljen dioksid i sve toksine koji su se sakupljali u toku dana. U istočnjačkoj filozofiji veruje se da kiseonik sadrži energetsku silu života (zvanu prana u Indiji, i chi u Kini).
  • Zatim, odvoji pet minuta da opustiš svaki deo tela, počevši sa glavom lagano prema stopalima. Narednih 15 minuta fokusiraj se na lagano i duboko disanje. Ne brini ako ti misli beže. Ako uhvatiš sebe kako razmišljaš o tome šta treba da učiš sutra, ili o onim sjajnim čizmama koje si danas videla na rasprodaji, jednostavno se opet koncentriši na disanje. Što se duže baviš meditacijom, biće ti sve lakše da to postigneš.
  • Za lakšu koncentraciju preporučuje se i izgovaranje neke reči ili fraze. Najpopularnija je om, koja se ponavlja svaki put kad izdahneš. Druga često korićšena mantra je hum, što na sankritskom znači „to sam ja“ ili „ono što sam“. Možeš koristiti i neku drugu reč, bitno je da ti odgovara i da je upotrebljavaš svaki put.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.