Raspitajte se unaokolo

Kako rastete i razvijate se, tako se s vama i vašim telom dešavaju najrazličitije promene. Normalno je da očekujete da vas roditelji upute u to šta i kako, ali je dobro i da se unaokolo raspitate, jer od roditelja često ne dobijete sve potrebne informacije.
Ne kažemo da su vam roditelji zlonamerni niti da nešto hoće da sakriju od vas kako bi vas izblamirali ili unesrećili. Daleko od toga. Ali, dešava se da neke stvari jednostavno ne znaju, svet se brzo menja, stalno ima nekih novih stvari, i može se desiti da vaši roditelji ne budu u toku i pruže vam delimične i/ili zastarele informacije. Recimo, normalno je da devojka očekuje od svoje majke da je uputi u ono što treba da zna o menstruaciji – ima je i ona, zna valjda kako tu šta ide – ali se desi da je majka navikla na određeni metod, na primer, da koristi uloške, nikad tampone, i tako nauči i svoju ćerku, ćerku kojoj bi zbog aktivnosti kojima se bavi više odgovaralo da koristi tampone. Plus, ako su u vreme majčine mladosti, kad je ona učila o menstruaciji, bili u proizvodnji tamponi koje je trebalo menjati posle svake male nužde, ona bi mogla da ne zna da to više nije slučaj, i da tako pogrešno informiše i svoju ćerku. Mnogo je takvih stvari o kojima bi vaši roditelji mogli da ne znaju dovoljno – svakako da se vredi raspitati i kod njih, nije da ne znaju ništa, ali se raspitajte i sa strane.
Nekada može da se radi o tome da vaši roditelji u nečemu nemaju dovoljno iskustva. Na primer, vaša majka ima toliko male grudi da joj grudnjak maltene nije neophodan, i kaže i vama da je to jedna nepotrebna stvar (naravno, poverujete majci), iako vi u tom predelu postajete sve bujnije i brushalter vam je zaista neophodan, i iz praktičnih i iz zdravstvenih razloga. A nekada se desi i da vam roditelji o nečemu ne kažu dovoljno ili vam to brane jer odbijaju da prihvate da vi rastete, da niste više njihova beba i da sad imate i neke nove potrebe (čest primer je da vam roditelji i ne kažu da postoji nešto kao što je depilacija, samo se jako naljute na vas kad brijačem uklonite malje s nogu).
Ne krivite roditelje. Oni čine šta mogu i koliko mogu. Pitajte njih ono što vam je potrebno – a onda pitajte i druge, i svoje vršnjake i starije, kao i stručnjake (doktore, na primer), kako biste stekli što potpunije informacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.