Razvod u porodici

Iako svi misle da će njihova ljubav trajati večno, da se vaši roditelji vole kao ničiji drugi i da će živeti srećno do kraja života, u realnosti, život nas često iznenadi. Skoro svaki drugi par se razvede jer se više „ne vole“ kao pre i između njih jedina preostala veza ste vi – njihovo dete, koje sve to trpi, sluša, tuguje, ljuti se i ne zna kako da se izbori sa razvodom roditelja.

Retki su slučajevi kada je deci lakše što su se roditelji razveli nego da su ostali i dalje u braku. Svima razvod teško pada, hteli to da priznaju ili ne. Ako ste vi dete roditelja koji se trenutno razvode, ili su se skoro razveli, verovatno sumnjate da postoji način da sami sebi pomognete i sve to prebolite.

Pre svega, ne krivite sebe. Niste vi uzrok tome što se oni razvode iako ste se svađali stalno sa njima. To je normalno, tinejdžeri se najčešće ne slažu sa roditeljima, i varnice i svađe su svakodnevica. To ne utiče na njihovu međusobnu ljubav. Sa druge strane, ne pokušavajte da budete roditelj vašim roditeljima. Roditelji ponekad mogu delovati i čak se ponašati detinjasto kada su pred razvodom, ali ipak, oni su stariji.

Ako se desi da se oni vama žale, recite im da su na pogrešnoj adresi. Niti ćete stati na jednu stranu, niti jednog braniti i slušati a drugog napadati. Nikako ne učestvujte u tome, nemojte se uortačiti sa mamom protiv tate, ili obrnuto. Ako sami osećate i znate da je neko od njih pogrešio, recite to, ali nemojte biti njihova igračka i oružje u toj često nepravednoj borbi. Recite kako se osećate i postavite sva pitanja koja vas zanimaju. Nije rešenje staviti vokmen i otići u svoju sobu, ili šetati psa napolju samo da ne biste bili u prostoriji sa njima. Jeste teško, ali što više o tome pričate sa njima i ostalim ukućanima, bratom, sestrom ili nekim bliskim rođakom, to će vam njihovo razilaženje koliko-toliko lakše pasti.

Niste sami. Roditelji većine vaših drugova su razvedeni, te bi najbolje bilo da sa njima popričate o svemu. Oni su kroz sve to prošli i njihova pomoć vam je neophodna i najdelotvornija. Njima možete reći sve, pažljivo će vas saslušati, i znaćete da razumeju šta pričate.

Činjenica je da će se sve promeniti, kako u vašem, tako i u životu vaših roditelja. Na razvod ćete gledati drugačije od njih samih. Surova činjenica je ta da će on vas najviše pogoditi, koliko god godina imali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.