U trendu

Rekao je da mu je žao

Rečenica iz naslova poznata je mnogima: povredi vas, pa kaže da mu je žao. To što kaže ima značaja samo ukoliko je potkrepljeno odgovarajućom akcijom; u suprotnom, najbolje je zaboraviti ga i skloniti se od njega, za vaše dobro.
Nekad se tu radi o tome da vas je fizički povredio. Nekad nije fizički nasilan, ali vas je povredio emotivno – recimo, prevario vas je. Vi se naljutite ili rasplačete, ili već na neki način pokažete emocije, on krene da se izvinjava, kaže da mu je žao, ubeđuje vas da će se popraviti, da neće nikad više…
Nekad tako zaista i bude. Ljudi smo, grešimo, možemo i da se pokajemo i da zaista damo sve od sebe da grešku više ne ponovimo, da više ne povredimo dragu osobu. Ukoliko je njegova izjava da mu je žao potkrepljena iskrenim trudom da to više ne ponovi, a ne radi se o povredi toliko velkoj da ne možete da je oprostite, vredi pružiti mu priliku.
Međutim, nekada ne bude tako. Nekada vam se izvinjavaju, mole vas da ih ne odbacite, obećaju da neće više, vama bude žao pa im oprostite, a oni uskoro ponove to isto. Pa se opet izvinjavaju, opet obećavaju, vi im opet oprostite… I, da, oni vas ponovo povrede.
Dokle tako? U principu, dokle god im vi to dopustite. Kad se o takvima radi, dokle god im vi iznova opraštate, nastaviće da se ponašaju po starom. Zato što mogu. Zato što im vi to dopuštate. Da li je njima ikada zaista žao što su vas povredili, ili lažu? Teško je uopšteno reći, nekima jeste, ali ipak nastavljaju; nekima nije žao, nego vas molbama odvraćaju od toga da ih ne odbacite, jer im odgovara da mogu da nastave da vam rade to što vam rade. U suštini, i nije naročito bitno da li im je zaista žao. Bitno je da nastavljaju da vas povređuju, što ne bi trebalo da im dopustite.
Šta da učinite? Sklonite se od njih. Ne puštajte ih više da vam priđu. U početku to može da bude teško, nekad su agresivni, nekad uporni, nekada ste i vi navikli na njih i teško vam je da se sklanjate, ali vremenom uspe – a onda se osećate kao da ste ponovo počeli da dišete, osećate se oslobođeno i kao da biste opet mogli da se radujete životu.
Hrabro, i srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar