Robert Redford dobija počasnog Oskara

Prvi dobitnik ovogodišnjeg Oskara je već poznat – Robert Redford (Robert Redford). On će dobiti počasni Oskar kao priznanje za svoj celokupni rad na filmu. Natpis na njegovom Oskaru će glasiti: Robert Redford – glumac, režiser, producent, osnivač „Sundance“ instituta i inspiracija inovativnim i nezavisnim filmskim stvaraocima širom sveta.

Ova nagrada dolazi u Redfordove ruke u godini u kojoj je ostvario dve jako dobre uloge u filmovima „The Last Castle“ i „Spy Games“. Sandens institut, čiji je osnivač, u istoj godini slavi dvadesetogodišnjicu. Najpoznatiji projekat ovog instituta je svakako Sandens filmski festival, koji predstavlja najveću smotru nezavisnih filmskih ostvarenja.

Redford, koji je napunio šezdeset i četiri godine, iza sebe ima bogatu karijeru, koja broji više od trideset i pet filmova. Filmski debi je doživeo sa ratnim filmom „War Hunt“ 1962. godine. Najpoznatije uloge ostvario je u filmovima „The Way We Were“ sa Barbrom Strajsand (Barbra Streisand), „Svi predsednikovi ljudi“ („All the President“s Men“) sa Dastinom Hofmanom (Dustin Hoffman) i naravno „Buč Kesidi i Sandens Kid“ („Butch Cassidy and the Sundance Kid“) sa Polom Njumenom (Paul Newman). Nominaciju za Oskar dobio je za ulogu u filmu „Žaoka“ („The Sting“).

Režiserski debi je doživeo sa porodičnom dramom „Obični ljudi“ („Ordinary People“) iz 1980. godine, za koji je dobio Oskar. Još jednu nominaciju za najboljeg režisera dobio je za film „Quiz Show“ iz 1994. godine.

Ovogodišnje nagrade Oskar biće uručene u Holivudu 24. marta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.