Salata za večeru?

Želite da se hranite zdravo. Hoćete i da pazite na liniju. U tom cilju, pridržavate se saveta da za večeru ne bi trebalo jesti ništa teško. Čini vam se da je salata odličan izbor za večeru. Gomila svežeg povrća, to je zdrava hrana, a povrće ne bi trebalo ni da bude suviše teško. Super ideja? Ne baš.
Naravno, za pohvalu je to što želite da se ispravno hranite. Tačno je i to da za večeru ne bi trebalo da jedete ništa teško. Negde nakon pet časova posle podne, procesi varenja u organizmu se usporavaju i sve što posle tog vremena pojedete varićete duže nego inače, pa je zato korisno da uveče pojedete lagan, lako svarljiv obrok, kako se vaš stomak ne bi cele noći naprezao da to svari. Problem sa salatom jeste to što se ona ne vari baš tako brzo.
Da ne bude zabune, jeste veoma zdravo hraniti se svežim povrćem, zbog različitih vitamina, minerala, biljnih vlakana i, eventualno, proteina koje ono sadrži. Plus je ono često i ukusnije od kuvanog povrća. Ipak, sveže povrće se ne vari naročito brzo, a kako se kasno posle podne i uveče – sve do sledećeg dana – proces varenja usporava, salata za večeru, naročito zanimljiva šarena salata od raznih vrsta povrća, lako može da znači da će vaš stomak cele noći pokušavati da je svari (a spavanje još i dodatno usporava varenje). Rezultat salate za večeru može da bude da loše spavate i da ujutro imate problema s nadimanjem stomaka – nimalo prijatno.
Šta bi, onda, bilo bolje pojesti za večeru? Laka čorbica od povrća, bez zaprške, dobar je izbor. Kuvano povrće se znatno lakše vari od svežeg, pa se vaš stomak (a ni vi) neće namučiti u toku noći. Ne volite kuvano povrće jer vam je bljutavo? Nemojte preterivati s dodavanjem soli kako biste mu popravili ukus, pošto ni prevelika količina soli nije zdrava; umesto toga, poigrajte se malo, eksperimentišite s različitim biljnim začinima, i videćete da će čorbica dobiti jako zanimljiv i nimalo bljutav ukus. Prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.