Slagati drugaricu? (1)

Odmah da kažemo, da ne bi bilo zabune: laži su loše. Još je gore lagati nekog ko vam je toliko drag i blizak kao dobra drugarica. Ipak, ima nekih situacija kada je bolje slagati drugaricu nego joj reći istinu – neke laži će je zaštititi, ili učiniti da se oseća bolje, a neke će uz to osloboditi i vas obaveze koju zaista sebi ne želite da natovarite. Sad, koje su to laži koje je dozvoljeno izreći, koje neće naneti nikakvu bitnu štetu, a mogu biti od pomoći?

„Možeš da me pozoveš u bilo koje doba!“ Ako je vaša drugarica povređena ili uznemirena, svakako će joj prijati ideja da može da vas pozove u četiri ujutro i da vam se tada izjada. Lepo je znati da uvek možete da se oslonite na nekog kad vam je to potrebno. Da, znamo, nimalo vam se ne sviđa ideja da razglabate o onom tamo kretenu putem SMS-a u pet ujutro, ali opasnost da se to zaista desi i nije baš velika. Bitno je da vaša drugarica zna da ste joj na raspolaganju 24 sata dnevno kao rame za plakanje – ako to zna i sigurna je u vašu podršku, najverovatnije neće ni zvati u neko sumanuto doba (ipak i ona zna koliko je sati). Plus, mobilni možete i da isključite kad legnete da spavate.

„Apsolutno si u pravu, gleda u tebe!“ Vaša drugarica uporno gleda u onog slatkog dečka i on je pogledao u njenom pravcu… Zapravo, u druga koji se nalazi iza nje. Slobodno je uverite da je gledao baš u nju – to će je razveseliti, a nema štete od toga, osim ako ste i vi i cela škola apsolutno sigurni da ona nema ama baš nikakve šanse kod njega.

„Jao, super, baš mi se sviđa!“ Poklon koji ste dobile od drugarice bio je stvarno lepo upakovan – samo, to je nešto što se vama nimalo ne sviđa (recimo, narukvica kakvu ste videle na ruci pijačne švercerke). Nipošto ne smete reći drugarici da vam je njen poklon „bljak“, jer se ona sasvim sigurno trudila da vam kupi nešto za šta misli da je lepo; naterajte sebe da ga bar jednom stavite – i vodite drugaricu sa sobom u šetnje po gradu i razgledanje izloga kako bi iz vaših komentara onoga što vidite mogla da nauči šta vam se sviđa, a šta vam je odvratno. Na kraju krajeva, svakome se nekad desi da nekom da baš bez veze poklon, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.