U trendu

Slušate li šesto čulo?

Donosili ste važne odluke ili ste se vodili čudnim predosećajem, šestim čulom, intuicijom… Intuicija nam pomaže da izaberemo ono što je dobro, da razlikujemo prijatelja od neprijatelja, da izbegnemo opasnosti. To je predosećaj koji nam omogućava da shvatimo neko stanje bez prethodnog razmišljanja ili rasuđivanja, jednostavno – znak koji nam došaptava šta je za nas dobro, a šta nije. Ali, treba li uvek poslušati taj glas ili i intuicija ponekad može biti pogrešna?

Predosećaj se može javiti u nekim dramatičnim situacijama. Koliko je ljudi izbeglo saobraćajne nesreće jer im je unutrašnji glas govorio da ne krenu na putovanje baš tog dana ili određenim prevoznim sredstvom. Intuicija se pojavljuje i u manje dramatičnim okolnostima – dopadaju vam se neki ljudi, drugi kod vas pobuđuju neugodan oprez, prihvatate (ili ne prihvatate) riskantne predloge i nesigurne odluke.

Kako znamo da se predosećaji javljaju iz nekih iracionalnih dubina, to jest da su lišeni svesnog odlučivanja, nismo uvek voljni da se oslonimo na šesto čulo – ono nas zbunjuje. Ponekad je moguće pomešati sopstvene želje sa intuicijom ili osetiti pogrešne predosećaje. Posebno treba biti obazriv kada su u pitanju teške, ne tako prijatne odluke. Moguće je da je pogrešan predosećaj stvoren samo da bismo izbegli sve što bi nam moglo teško pasti – ukratko, izaberemo unutrašnji glas koji nam savetuje da u osetljivim situacijama biramo najlakši put. Pažljivo treba baratati šestim čulom i onda kada su međuljudski odnosi u pitanju. Taština, ego ili želja da se nešto dobije po svaku cenu može uticati na intuiciju, te ona tako postaje loš saveznik. Unutrašnji glas govori vam da nekoga volite, da je prava osoba za vas, da su te emocije bitne i vredne… a moguće je da u stvari samo želite da zadovoljite svoju sujetu osvajačkim uspehom.

Ipak, intuicija je vredna vaše pažnje. Saslušajte svoj unutrašnji glas u miru i tišini i ne odbacujte signale koje osećate. Najbolje je kombinovati predosećaj sa razmišljanjem. Dobro upotrebljen predosećaj treba da bude samo pravac u kome ćete se kretati pri donošenju racionalnih odluka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.