Šminka ako nosite sočiva

Kada je neophodno nositi kontaktna sočiva, oči s vremenom postanu osetljive i teže podnose šminku. Počnu da suze, da peku, senka i maskara se usled toga razmažu, što ne izgleda nimalo lepo, a ni pečenje u očima nije nimalo prijatno. Zato je neophodno biti pažljiv prilikom izbora šminke.

Dobra je ideja da prvo nanesete tečni korektor oko očiju. Proizvodi ove vrste sadrže lizin, aminokiselinu koja zateže kožu, pa šminka posle bolje prijanja, ne topi se i ne ide u oči. Plus, ako ste neispavani, ovakav korektor će to dobro prikriti.

Prilikom kupovine senki obratite pažnje na njihov sastav i odaberite one koje nemaju mnogobrojne hemijske dodatke. Smeđi, bakarni i bronzani tonovi su tu najbolji, jer su prirodni i najmanje nadražuju oči, ali ove boje ne pristaju svakoj devojci. Alternativa je da se opredelite za svetle tonove, pošto oni sadrže manje obojenih pigmenata.

Bolje je da koristite senke u vidu kreme nego one u prahu, jer su kremaste senke otporne na znojenje, pa neće dospeti u oči. Možete koristiti i senke koje se stavljaju kao vodene bojice i naneti ih u tankom sloju, tada će i one biti otporne na vodu.

Prilikom izbora maskare odaberite vodootpornu antialergijsku – one su pravljene za osobe s preosetljivim očima. Takva maskara će biti postojana i neće se razmazivati, pa vam neće ni nadražiti oči.

U suštini, nije neki veliki problem našminkati oči koje su postale preosetljive zbog nošenja kontaktnih sočiva – zaista nije neophodno da šminku ograničite na karmin ili sjaj i rumenilo ili puder. Samo je potrebno da obratite pažnju na sastav šminke koju kupujete i da odaberete onu koja je pravljena za preosetljive oči – tada će sve biti u redu i moći ćete da se šminkate isto kao i vaše drugarice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.