U trendu

Snaći se sa strogim roditeljima (2)

Juče smo pisali o tome kako početi razgovor sa strogim roditeljima čije vam neko pravilo smeta, i kako da vi tom prilikom delujete kao razložna, zrela osoba koja je spremna i da sasluša razloge starijih. Danas pročitajte kako takav razgovor dalje voditi i šta ako stvari ne ispadnu onako kako vi želite.
Ako vaši roditelji smatraju da vam se ne može verovati da ćete se držati kompromisa koji predlažete, pokušajte da ih uverite da ozbiljno mislite. Nekoliko predloga kako da to učinite (primenite one za koje mislite da mogu da pomognu): objasnite zbog čega mislite da bi modifikovano pravilo bilo bolje i koje bi vam to probleme rešilo, sami predložite adekvatnu kaznu ukoliko se ne pridržavate modifikovanog pravila, predložite da kod kuće dobijete neka dodatna zaduženja (kućni poslovi) ili ih sami obavite još pre razgovora, možete čak pokušati i da sastavite „ugovor“ u kome vam roditelji dopuštaju to-i-to, a vi se obavezujete na to-i-to. Bilo šta od navedenog pokazaće vašim roditeljima da vam je do toga što tražite veoma stalo i da imate ozbiljne namere da njihovo poverenje opravdate.
Ostanite mirni u toku celog razgovora, kako god da teče, i apsolutno izbegavajte: vikanje, treskanje vratima, povišen ton, prekidanje drugih kad govore, kuknjavu, bacanje ili udaranje ili lomljenje stvari, bežanje (tad ili kasnije). Bilo šta od navedenog samo će uveriti vaše roditelje da su u pravu što se mrskog vam pravila tiče, da ste vi još uvek suviše mali da bi se to pravilo promenilo.
Ukoliko vam uspe, super! Tada se zaista potrudite da se držite datog obećanja i da postupate onako kako ste rekli da ćete postupiti – ako izneverite ukazano vam poverenje, biće vam još teže nego ranije. Ako ne uspe, nemojte kršiti pravilo koje vam smeta, jer ćete tako samo biti kažnjeni – najverovatnije još striktnijim pravilima. Zamolite za pomoć neku drugu odraslu osobu kojoj verujete – neka razgovara s vašim roditeljima i pokuša da ih „omekša“ (ako vam i ta osoba kaže da tražite previše, moglo bi da bude da je zaista tako).
Nekada ne uspe ni to i pravila ostanu onako stroga kao što su i bila. Pošto su roditelji ti koji vas izdržavaju, brinu se o vama, obezbeđuju vam dom i sve neophodno za život, konačna odluka je njihova i to treba poštovati. Jedino što vam tada preostaje jeste da se potrudite da se što je moguće pre osamostalite i odvojite od roditelja i da sami brinete o sebi (po mogućnosti, ne na tako nerazuman način kao što je da zatrudnite s prvim koji naiđe i udate se za njega samo da biste pobegli od roditelja) – tada ćete moći i da sami određujete pravila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.