Šta čitati? „Priča o duhovima“ (2)

Međutim, još pre nego što mladi Vonderli stigne, još jedan od prijatelja umire, i to pod krajnje neobičnim okolnostima (pad s mosta – lokalni šerif smatra da se radi o samoubistvu, ali nije bilo razloga za samoubistvo – i to po ciči zimi, u papučama i kombinaciji pidžame i delova dva različita odela). Istovremeno, još neke čudne stvari se dešavaju u Milbernu, kao što je nalaženje mrtve stoke kojoj grla kao da su žiletom prerezana, ali nigde nema ni kapi krvi, niti u snegu oko te stoke ima ikakvih tragova.

Prijatelji i dalje ne žele da veruju u natprirodno – vole oni filmove, ali filmovi nisu stvarni – ali nekako postaje sve teže naći racionalno objašnjenje. Plus, u toku svojih dugih života svako od njih jeste video stvari koje izmiču bilo kakvom razumnom objašnjenju. Hoće li pisac naći odgovor na pitanje šta se događa u tom malom, inače sasvim običnom mestu? Da li će mu to uspeti pre nego što još neko umre?

„Priča o duhovima“ je uzbudljiv roman (doduše, u kasnijem delu postaje malo razvučen), s jako dobrom atmosferom koja vas zaista uvlači u ono što se dešava – stičete utisak da ste i sami u nekom malom mestu u kome se dešavaju čudne i jezive stvari. Neki od likova su starci, ali ima i mlađih (jedan od najbitnijih i najhrabrijih je Piter Barns, tinejdžer koji završava srednju školu), a i starci imaju u sebi dovoljno života da ne bi delovali kao „dosadni fosili“. Ženskih likova ima malo i, nažalost, ni za jedan se ne bi moglo reći da je sasvim „kul“ i u redu. Uprkos tome, roman je dovoljno zanimljiv da bi mogao da se dopadne i devojkama koje vole horor. Ako ne volite detaljne opise horor grozota od kojih bi vam se prevrnuo želudac, ne brinite, u „Priči o duhovima“ ih nema.

Sve u svemu, „Priča o duhovima“ Pitera Strauba je tokom najvećeg dela veoma zanimljiv roman i ako bar malo volite horor (uopšte ne morate da budete obožavalac jezivih grozota), verovatno će vam se dopasti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.