U trendu

Šta kad vas ne voli?

Zaljubljeni ste u njega (ili nju). Sve o čemu možete da mislite jeste vaša simpatija; noću je sanjate; nasmešite se kad samo prođe pored vas ili vas pogleda; igraju vam čuveni „leptirići“ po stomaku… Sve je lepo, samo… Problem je sledeći: vaša simpatija nije zaljubljena u vas. Skupili ste hrabrost i prišli joj i saznali tužnu istinu, ili su se vaša drugarica ili drug raspitali i saznali da vaša simpatija već ima nekog, ili nema nikog, ali, eto, ništa ne oseća prema vama. Bu-hu-hu, šmrc, neutešno jec. Šta sad, osim pisanja tužne poezije i plakanja drugarici na ramenu?

Za početak, bitno je da realno sagledate situaciju. Možda vas ne voli zato što ima nekog drugog; možda je okupiran(a) nekim drugim stvarima, pa nema sad ni vremena ni volje za ljubav; možda im se jednostavno ne sviđate (ovo poslednje najviše boli, ali, čak i da je tako, zgodno je da znate da ćete se tome jednog dana, kada bol zbog neuzvraćene ljubavi prođe, smejati – vi se nekom ne sviđate – pa, ta osoba je svakako na gubitku!). Nemojte se samosažaljevati, jer ćete se tako samo osećati još gore. Izbacite iz glave misli tipa „ovo samo meni može da se desi“ (dešava se mnogima, i to ne baš tako retko), ili „to je zato što izgledam grozno, ili sam grozna osoba“ (niste grozni i ne izgledate grozno). Ako zaista, a ne samo u nastupu samosažaljenja, verujete da užasno izgledate ili da ste loša osoba, poradite na sebi.

Još jedna veoma važna stvar: ne pokušavajte da promenite stav i odluku svoje simpatije, naročito ne agresivno. Ne „smarajte“ ih, jer ćete ih tako samo još više odbiti od sebe. To ne znači da morate da krijete svoja osećanja, ali se nemojte razmetati njima na svakom koraku. Ne pokušavajte ni da ubedite sve oko sebe da ste vi jedna sirota nevoljena povređena dušica, jer je jedino što ćete time dobiti to da vas sažaljevaju („Baš je jadan/jadna!“). Budite „kul“ – tako će vas najviše ceniti.

Pokušajte da se setite svojih godina, što jednostavno znači da ćete se zaljubiti još mnogo, mnogo puta. Samo je pitanje vremena kada će vam neko odgovoriti na ljubav (a neko sigurno hoće). Tada ćete shvatiti da onaj ko to nije umeo nije ni vredan toga da ga obožavate, a sigurno ne toga da patite zbog njega.

Dobra ideja je da budete što aktivniji. Ako se budete zavukli u neki ćošak i šmrcali nad svojom tužnom sudbinom, to će vas još više oneraspoložiti. Bavite se svim onim aktivnostima koje volite; pored toga što ćete u njima uživati, skrenuće vam misli sa neuzvraćene ljubavi. Učinite sve što možete da odagnate negativne misli; plakanje na drugaričinom ramenu je sasvim dozvoljeno – pa i tome služe. Upamtite: što ste aktivniji i što se više krećete, veće su šanse da vidite neko novo simpatično lice. Znamo da vam sad nije do toga (kad smo deprimirani, nije nam ni do čega). Međutim, čim se budete malo pokrenuli, neraspoloženje će popustiti – provereno u praksi!

Ma koliko bili povređeni, ako vaša simpatija želi da budete prijatelji, trebalo bi da to dopustite. Znamo, znamo, nije to ono o čemu ste toliko sanjarili, ali nekad čak tako ispadne i bolje; dešava se da shvatite da vam neka osoba više odgovara kao prijatelj nego kao dečko (devojka). Neka od najčvršćih i najbliskijih prijateljstava počela su baš ovako – a valjda ne treba da vas podsećamo koliko su važni dobri prijatelji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar