najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Stidljivost u društvu: kako se izboriti s tim?

Neki smatraju da je stidljivost veoma slatka, naročito kod male dece, ali samo stidljivi znaju koliko im to problema pravi. Ne mogu da priđu simpatiji, spetljaju se u društvu kad se pojavi neko nov; u suštini, kad god se nešto novo i nepredviđeno desi, spetljaju se. Stidljivost ume da bude korisna: ona nas čuva od brzopletih odluka. Međutim, kod izražene stidljivosti, ljudi su popriličan deo vremena nesigurni i u strahu da će se nečim izblamirati pred drugima, pa zato najradije ne preduzimaju ništa. Kasnije se kaju – ako se baš ništa ne preduzima, mnogo toga može da se propusti. Zato, evo nekih praktičnih saveta kako u kojim situacijama prevazići stidljivost.
Prijateljska situacija: drug ili drugarica u društvo dovedu neku novu osobu – i vi se odmah plašite da se toj novoj osobi nećete dopasti. Mali savet: zamislite kako se taj dečko ili devojka osećaju – oni su tu novi, dok se vi ostali između sebe već poznajete; po svoj prilici, oni su znatno nesigurniji od vas. Zato, postavite se prijateljski i često se obraćajte tom dečku (devojci) – garantovano će misliti da ste stvarno super i veoma fina i prijateljski nastrojena osoba.
Nervira vas drugarica, ali ste suviše stidljivi da joj to kažete. Mali savet: napišite pismo! Nemojte početi sa gomilom prigovora, već se koncentrišite na sopstvena osećanja ("Osećam to i to kad tako postupiš…"), a pismo završite predlogom kako bi sve to moglo da bude drugačije. Tako se vaša drugarica neće osećati kao da ste je napali, a svakako će joj polaskati što ste se potrudili da joj napišete pismo.
Još jedna prijateljska situacija: imate gomilu super ideja, ali se stidite da ih iznesete pred društvom. Tu vam može pomoći da te ideje iznesete najpre jednoj osobi iz društva (tako ćete taman čuti i kako ta ideja izgleda nekom drugom), pa ako se toj osobi vaš predlog svidi, sigurno će vas podržati u društvu – a i vi ćete osećati veće samopouzdanje ako znate da vaša ideja dobro izgleda još nekom osim vama.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike