Suprotstaviti se roditeljima (2)

Možete pokušati da budete konstruktivni i da pitate roditelje znaju li kome biste mogli da pomažete ili kakav biste poslić mogli da radite pa da sami zaradite novac za ono što želite (kad vidite koliko treba raditi da bi se zaradilo za jedne dobre patike, možda ćete i odustati od želje). Ako vam, recimo, nije dopušteno da s društvom celu noć provedete na nekom splavu, uz obrazloženje da ste sa 13 godina premladi da celu noć ostajete van kuće (osim, eventualno, kad prespavate kod prijatelja), izvinite, ali zaista jeste premladi za takvu vrstu izlaska. Sačekajte koju godinu; splav nikuda neće pobeći.

E, sad, ako ste pažljivo razmislili i zaključili da za ono što želite ipak niste premladi, da ne tražite od roditelja da vam daju nešto što u tom trenutku ne mogu da vam daju i da se radi o nečemu na šta bi trebalo da imate pravo, onda svakako treba da se potrudite da se izborite za ono do čega vam je stalo. Dobro je već u mlađem dobu naučiti kako da dobijete ono što želite i kako da ostvarite svoja prava, jer kasnije u životu nećete baš mnogo toga dobijati na poklon – za većinu stvari koje želite moraćete sami da se izborite. Kako? Najbolje je dobrim, racionalnim argumentima. Smireno, bez buke i vređanja, bez emotivnih ucena („Ako mi to ne date, vi me ne volite“ ili „Ako mi to ne date, neću vas više voleti“), objasnite roditeljima zbog čega smatrate da treba da dobijete ono što želite i potrudite se da im u razgovoru pokažete da ste mislili na sve (recimo, ako se radi o kasnom vraćanju sa žurke, objasnite da se vraćate s drugom ili drugaricom, da imate obezbeđen prevoz, da nosite mobilni sa sobom tako da uvek možete da ih pozovete…). Zreo, racionalan nastup praćen dobrim argumentima teško je odbiti.

Ako vam i ne uspe iz prve, ne očajavajte! Borbu ste započeli – sledeći put bi vam moglo uspeti. U krajnjoj liniji, ako su vam roditelji baš nepopustljivi, ostaje vam da se osamostalite što je moguće pre – tada ćete sami sebi određivati šta ćete činiti, a od čega bi ipak bilo bolje da se suzdržite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.