U trendu

Tečni ekstazi, šta je to?

Stalno se priča o tome da su droge – sve droge – opasne i da ih uopšte ne bi trebalo konsumirati. Međutim, postoji mogućnost da nekome neka droga bude podmetnuta, najčešće to bude u piće, i da i ne zna da ju je uzeo. Jedna takva droga je tečni ekstazi.

Tečni ekstazi sipa se u piće, što se može desiti na žurci, u klubu, diskoteci, u kafiću… Nebitno je koje ste piće uzeli, ne mora uopšte da se radi o alkoholu, droga će imati dejstvo i ako je sipana u običnu čašu mleka. To je droga koja bude sipana devojkama; za dejstvo je potrebno dvadesetak minuta, koje onaj ko je drogu sipao često iskoristi da devojku odvede nekud gde će biti sami. Pod uticajem tečnog ekstazija, devojci počne da se vrti u glavi, bude joj loše, onesvesti se… A kada se osvesti, otkrije da je bila silovana.

Veoma je teško dokazati da je ova droga bila podmetnuta, jer se tečni ekstazi sastoji od gamahidroksimaslačne kiseline, supstance koja već postoji u organizmu. U roku od nekoliko sati droga se razloži i njene tragove nije moguće pronaći u telu žrtve. Tečni ekstazi je bezbojan i blago slan, tako da je po ukusu pića teško „provaliti“ da je nešto dodavano. Ovo je droga koju nije jednostavno dozirati, pa kod osobe koja je konsumira može izazvati probleme s disanjem, otežano kretanje, grčeve i gubitak svesti, dok malo veća količina može da izazove i smrt.

Zasad kod nas nisu zabeleženi ovakvi slučajevi, ali je u zapadnim zemljama upotreba tečnog ekstazija na žurkama i po diskotekama sve češća. Pored toga što je nemoguće naći tragove ove droge u organizmu, žrtva se ničeg i ne seća, pa ne zna ni koga bi optužila.

Kako izbeći da vam neko sipa nešto neželjeno u piće? Tako što nećete ostavljati svoje piće bez nadzora osobe u koju imate poverenja, niti ćete primati piće od onih koje ne poznajete i za koje ne znate da možete da im verujete. Ako vam se desi da u kafiću, na žurci, u diskoteci osetite da vam je iznenada loše, obavestite prijatelje o tome (poželjno je i osoblje lokala) i ne oklevajte da odete s mesta na kome se osećate nesigurno. Ako se desi da se neka vaša drugarica požali da joj je loše ili da joj se vrti u glavi, obavezno joj posvetite pažnju i nipošto je ne ostavljajte samu, ne dok se svojim očima ne uverite da joj je bolje i da je to bilo nešto trenutno, recimo, samo joj je trebalo malo svežeg vazduha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.