Vaš svet – šareni svet (I deo)

Modna kompanija „Beneton“ svake godine ispituje oko 3.000 nijansi različitih boja. Od tog broja, samo 250 boja možete videti u novim kolekcijama. Ništa čudno ako znamo kakav uticaj imaju boje. One nas privlače, utiču na bolje raspoloženje ili nas čine depresivnim. U bojama se kriju neverovatne moći koje nam život mogu učiniti lakšim, veselijim i lepšim, a u određenoj meri mogu uticati i na opšte zdravstveno stanje. Upravo zbog jakog uticaja na emocije i stvaranje prvog utiska, bojama se poklanja velika pažnja u svim industrijskim granama i marketingu. I sami znate da imate svoju omiljenu boju. Pored toga što vam prija, ta boja drugima mnogo govori o vama.

Ustanovljeno je da najviše emocija proizvode plava i crvena boja. Crvena je gotovo u identičnom postotku najomiljenija i najodbojnija boja. Crvena boja je oduvek privlačila ljudski rod. Narodi drevnih civilizacija bojili su svoje telo u crveno. U Egiptu i Rusiji crvena je boja braka, a Kineskinje se na venčanjima oblače u crveno. Ako volite ovu boju, za vas nema prepreka u ostvarenju cilja. Sve hoćete odmah i ne podnosite odlaganje. Glavni aduti su vam optimizam i naglašen erotizam. Ipak, ne zaboravite da crvena razdražuje, podiže krvni pritisak, ubrzava puls i disanje, utiče i na bržu aktivnost mozga. Ipak, ovi efekti su kratkotrajni i organizam se vrlo brzo vraća u normalu.

Plavoj boji su vrlo skloni odrasli i ozbiljni ljudi. Ta sklonost tumači se umirujućim dejstvom plave boje i njenim uticajem na krvni sistem i smanjenje pritiska. Ljubitelji plave boje smatraju se uspešnim i razboritim osobama, iako donekle konzervativnim. Te osobe su saosećajne i vrlo osetljive. Kako imaju izgrađene moralne vrednosti, nemaju previše poverenja i izbegavaju sumnjive osobe.

Žuta je boja aktivnih, živahnih i pričljivih ljudi. To su inteligentne osobe koje imaju visoka očekivanja i u stalnoj su potrazi za srećom. Ukoliko je to potrebno, bez mnogo razmišljanja će se upustiti u nove ljubavi ili donositi važne odluke o karijeri samo da bi sve bilo u skladu sa njihovim očekivanjima. Ovu boju ne preferiraju osobe koje su doživele neka razočaranja u životu, oni koji su sumnjičavi i ljudi kojima prija usamljenički život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.