U trendu

Vaše vam nije vraćeno

Neko vas je zamolio da mu nešto pozajmite – drug, drugarica, neko treći – i vi ste pristali. Možda se radilo o nekom udžbeniku za drugaricu koja je pala na popravni, možda o komadu odeće, možda… Nebitno – svoju stvar ste nekome pozajmili i zamolili tu osobu da pazi na nju. Međutim, ta stvar nikako da vam bude vraćena. Nakon perioda koji vam deluje razumno (drugarica već neko vreme drži vašu rolku, a izlazak za koji joj je bila potrebna već je prošao, drug je prošao popravni ili pao na njemu, ali sad teško da mu je ta knjiga potrebna), tražili ste svoje nazad. Dobili ste odgovor da su oni vašu stvar pozajmili nekoj trećoj osobi. Zakolutate očima na to i obratite se trećoj osobi – i ustanovite da je ta osoba vašu stvar ili bacila ili nekom poklonila.
Da sve bude još nezgodnije, roditelji vas pitaju za tu stvar. Možda je udžbenik trebalo da dospe vašem mlađem bratu ili sestri; možda se samo zanimaju gde je komad odeće koji su ipak oni platili. Ne znate šta da im kažete, ni šta da uradite. Zvuči poznato?
U ovakvoj situaciji može vam pasti na pamet da od treće osobe (one kojoj su vaš drug ili drugarica dali vaše) tražite da vam nadoknadi štetu. Od toga, u principu, koristi nema; lako se može desiti da vam jednostavno kažu da ih baš briga za vašu stvar. Na kraju krajeva, niti su je od vas dobili, niti su s vama imali ikakav dogovor. Jeste, svejedno je trebalo da paze na tuđe, ali tu sad ništa ne možete. Niti je to osoba od koje bi trebalo da tražite da vam nadoknadi gubitak.
Osoba kojoj treba da se obratite jeste ona kojoj ste pozajmili svoju stvar, jer je njena dužnost da vam tu stvar, očuvanu i u razumnom roku, vrati. Slobodno im možete reći da to što su oni vaše dali nekom trećem nije vaš problem – vi ste stvar dali njima, i oni treba da vam je vrate, ili da vam nadoknade štetu nastalu gubitkom (bilo tako što će vam dati novčanu protivvrednost, bilo tako što će o sopstvenom trošku da nabave i da vam daju istu takvu stvar). Nemojte se stideti da tražite – imate puno pravo na to. Hteli ste da pomognete, dali ste stvar onda kad su vas za nju zamolili – sada je hoćete natrag, i vaše je pravo da je dobijete.
Ne ide? Onda se obratite svojim roditeljima. Objasnite im šta se desilo, zašto ste svoju stvar pozajmili drugome, kao i da ste mislili da možete toj osobi da verujete. Nije verovatno da će se roditelji naljutiti na vas kad im kažete šta se desilo, izuzev ako ste dali nešto zaista skupoceno (u principu, skupocene stvari i ne treba pozajmljivati drugima – nikad se ne zna šta može da se desi), a jeste verovatno da će uspeti da reše problem obraćanjem roditeljima tog vašeg druga ili drugarice i zahtevom da im se nadoknadi šteta.
Znamo, ovakav postupak teško da će usrećiti vašeg druga ili drugaricu, ali možda će posle toga naučiti da budu malo odgovorniji. Hoće li prestati da se druže s vama? Ne, osim ako vam nikada i nisu bili prijatelji, već su vas samo iskorišćavali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.