Vreme za ludiranje?

Svakodnevica je, u principu, takva kakva je. Većina toga se manje-više zna: kada idete u školu i kada se vraćate, kada učite, kada idete na trening ili dodatne časove, kojim tačno putem idete do škole, koliko dugo čekate autobus, koliko dugo čekate lift (ako nije opet crkao), kada dolazi hleb u prodavnicu… Sve se zna, sve je isplanirano i, sa jedne strane, to i nije tako loše – mirno je. S druge strane, dosadno je.

Dosadno je kad je sve isto. Imate utisak da vam se ama baš ništa novo ne dešava u životu. Jeste, učite nove lekcije i nekad imate novog dečka ili devojku, a uvek ima i novih tračeva – ali nije to to. To su sve sitnice (osim kad imate novog dečka ili devojku, mada je nekima i to sitnica). Šta učiniti sa tom dosadom? Kako uneti živost u svoj život, nešto novo? Jedan od mogućih načina je da uradite nešto sasvim novo i sasvim ludo.

Nešto ludo? Recimo, skakanje padobranom, splavarenje Tarom sa društvom (garantovano lud provod!), bandži džamping? Ne brinite; ako ne želite, ne morate odmah učiniti nešto drastično poput toga (da i ne spominjemo da, ako imate 13 godina, i ne možete da skačete padobranom). Ipak, učinite nešto što nikad niste – nešto što ste oduvek želeli, ali niste imali hrabrosti da uradite.

Jedan mogući primer: sigurno postoji neki profesor čija vam se predavanja ne dopadaju – recite mu to! Ne, naravno, arogantno i nevaspitano, već učtivo i argumentovano – objasnite šta je to tačno zbog čega mislite da su njegova predavanja loša. Priznajte najboljem drugu (drugarici) da ste zaljubljeni u njih. Obucite nešto smelo – stvarno kratku suknju, uz koju bi dobro došla i jača šminka (to ne bi bilo dobro uraditi u školi – možete i u školi nositi nešto smelo, ali što vam u dovoljnoj meri pokriva telo da vas nastavnik ne pošalje kući da se presvučete).

Onda, kad ste uradili neke malo luđe stvari, pređite na nešto još luđe – kao što je splavarenje ili skakanje padobranom. Nađite nešto slično što vam se dopada i što biste baš voleli da probate. Glavno je da napravite neočekivani rez (može i sasvim mali) i da počnete da osluškujete i ispunjavate sopstvene želje – ako vi ne slušate sebe, neće ni bilo ko drugi.

Ovde nekima može da bude problem: šta će reći drugi ljudi? Ne obraćajte preteranu pažnju na to – ono što činite je u redu dokle god nije protivzakonito i dokle god time ne povređujete ni sebe ni druge (što se povređivanja drugih tiče, ne mislimo na ono: „Umreću ako te neko vidi u toj majici sa tim groznim lobanjama“). Zato, oslušnite svoje želje i, ako želite da malo razbijete monotoniju svakodnevice, slobodno se ludirajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.