U trendu

Zbunjujuća osećanja (2)

U pubertetu se javljaju veoma intenzivne emocije kakve niste ranije iskusili, i dobijate zaprepašćujuće veliki broj misli od kojih vam neke deluju totalno uvrnuto i kao da spadaju u glavu neke vrlo čudne osobe, a ne vašu, a sve to u višegodišnjem procesu tokom kojeg pokušavate da definišete sami sebe i odredite ko ste i kakvi ste (prilično je teško to odrediti kad vam se i osećanja i misli o samima sebi menjaju velikom brzinom).
Šta učiniti da biste olakšali sebi ovaj proces? Pokaže se korisnim da razgovarate s drugima o onome kako se osećate i o čemu razmišljate – razgovor može biti s nekim kome verujete, a postoji i mogućnost anonimnih razgovora preko interneta. Takav razgovor obično donese olakšanje jer, čak i ako se u nekim slučajevima desi da vas neko ismeva ili naziva pogrdnim imenima, pre ili kasnije saznate da su slična osećanja i slične misli imali i drugi, dakle, da niste sami i da i drugi prolaze kroz nešto slično.
A još i pre tih razgovora, ono što može da pomogne jeste da sačekate. Dan, dva, tri, nekada duže, nekada znatno kraće… Vrlo često sva ta toliko intenzivna i neobična osećanja, kao i sve te neobične misli, prođu sami od sebe, kako vaš mozak ispita različite mogućnosti i odbaci ih kao nešto što se ne uklapa. Drugim rečima, ne donosite preuranjene zaključke o sebi, jer se inače lako može desiti da pomislite "Ja sam takav-i-takav" na osnovu intenzivnih osećanja prema nekome ili prema nekoj ideji – a onda u roku od nekoliko dana ta osećanja prođu. Zato je dobro i ne preduzimati nikakve ishitrene akcije.
Naravno, neće sve te misli i sva ta osećanja proći i postati vam nebitna – i tada će razgovor s drugima i te kako pomoći kako biste bolje upoznali same sebe. To se neće desiti "preko noći"; to je proces koji traje i traje – u suštini, traje čitavog života, dešava se i u znatno kasnijim godinama da nečime baš iznenadite sami sebe, a u vašim godinama tek nije ništa neobično da budete apsolutno sigurni da vam se nešto ne dopada i da nešto nikada nećete poželeti, a onda po sopstvenom izboru uradite baš to jer otkrijete da to ipak želite. Ali, vremenom, bolje ćete upoznavati sami sebe, i postajaće lakše, jer ćete iz sopstvenog iskustva moći da potvrdite koliko su neke naizgled intenzivne i "tako i nikako drugačije" misli i osećanja zapravo kratkotrajni i koliko ništa pouzdano ne moraju da znače.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.