Život ide dalje i nakon raskida

Voleli ste i bili voljeni, ili bar verujete da ste bili voljeni, i to od strane najsavršenije osobe na celom svetu. A onda vas je savršena osoba ostavila. Sada se osećate potpuno smrvljeno i ne znate šta dalje.
Ako vam je makar malčice bilo stalo do osobe s kojom ste bili u vezi, raskid teško padne – a ako vam se ta osoba činila savršenom, boli mnogo, mnogo više. Želite da kukate, da plačete, želite i da ubijete osobu koja vas je ostavila, pitate se šta ste toliko pogrešili, krivite osobu koja vas je ostavila što je takav kreten, u vama se dešava prava bura različitih emocija, nimalo prijatnih. I ne čini vam se da će ta bura ikada proći, da ćete se ikada ponovo osećati dobro.
A hoćete, verujte, izuzev ako ste baš rešeni da do kraja života budete ucveljeni i nesrećni – nije sasvim nemoguće ni da se do kraja života osećate mizerno, ali se to dešava samo ako sebi ne dopustite da prebolite raskid, a za to biste već samo vi bili krivi, niko drugi. Ipak, mada se može desiti da dobijete i takvu želju, da time što ćete do kraja života biti nesrećni na neki način kaznite osobu koja vas je ostavila („Vidi šta si uradio/la, ti si me upropastio/la!“), stvarno se retko dešava da takva želja potraje. Naročito u vašim godinama.
U pubertetu, zbog „hormonalnog haosa“, emocije mogu da vam se menjaju velikom brzinom, tako da u jednom trenutku čak i neku sitnicu doživite kao razlog za tragediju, dok se već u sledećem – opet zbog sitnice – osećate srećno kao veselo kučence pozvano u šetnju. To znači da osećanje bola zbog raskida može biti izrazito jako, ali ubrzo vas i nešto jednostavno, poput dolaska drugarice s velikim pakovanjem sladoleda i DVD-om s vašom omiljenom serijom, može razvedriti.
Naravno, potrebno je vreme da se raskid preboli, i nije loše da se i vi i vaši prijatelji setite svega što bi moglo da vas oraspoloži (izlasci, kupovina, basket…), po mogućnosti na otvorenom, jer to popravlja raspoloženje. Vama se i dalje može činiti nemogućim da će bol ikada proći – dok se jednog dana ne probudite, veseli bez nekog posebnog razloga, i shvatite da vas više ne boli i da su svi oni koji su vam uputili otrcanu frazu da život ide dalje bili u pravu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.