Žuta jela, zelen bor – čekam brzi odgovor!

Kako ostati u kontaktu sa osobama koje su nam drage? Jedan od načina je e-mail, drugi su telefonski pozivi, a treći – pisma. E-mail je efikasno sredstvo komunikacije, ali su poruke uglavnom monotone i ne izražavaju tebe kao ličnost. Telefonski pozivi su loši iz dva razloga; kao prvo, možeš imati problema sa plaćanjem računa i drugo, potrebno je da oteraš sve iz sobe da bi imao/la privatnost u razgovoru sa npr. dečkom ili devojkom. A šta je sa pismima? Ovo je gotovo zaboravljen način komuniciranja, ali pisma koja dobijemo od dragih osoba služe nam kao predivna uspomena i čuvamo ih godinama, za razliku od e-mail-ova koji će biti izbrisani čim tvoj ćale ustanovi da vam ponestaje slobodnog prostora na računaru.

Naravno, buljenje u prazan papir dok u ruci držiš hemijsku olovku može da bude čudna situacija, naročito ako imaš naviku da čitav taj proces što brže završiš pritiskanjem par dugmića na tastaturi. Ali ne paniči! Pročitaj naredne savete koji će pisanje pisama učiniti podjednako zanimljivim procesom kao što je njihovo čitanje.

1. Budi kreativan tj. kreativna

Da, rešio/la si da napišeš pismo, ali to ne znači da obavezno moraš da koristiš jedan od onih dosadnih belih papira iz mamine fioke. Uključi mozak, isključi sva pravila kojih bi trebalo da se pridržavamo pri pisanju pisama i – budi kreativan tj. kreativna. Ovo su samo neke od cool stvari na kojima možeš da pišeš:

 • autentični list iz tvoje sveske iz matematike (uz napomenu da će to pismo jednog dana vredeti milione)
 • ulaznica za koncert
 • meni iz restorana
 • salveta ili maramica
 • omot od poklona
 • omot od tvoje omiljene čokolade
 • brošura

  2. Ubaci zanimljive opise

  To što pišeš pismo te ne obavezuje da budeš maksimalno dosadan ili dosadna i da samo nabrojiš mesta koja si posetio/la, šta si jeo/la za doručak i slično. Umesto toga, ako si npr. negde na odmoru, izaberi par situacija i opiši ih. Nemoj da gnjaviš drugaricu time što ćeš joj samo reći šta si posetila i šta si videla, već joj piši o tome kako si videla preslatkog čuvara u muzeju u koji te je mama odvukla i sl.

  Slikaj predele, ljude i događaje rečima i oni kojima se obraćaš pismom imaće utisak kao da sa njima razgovaraš uživo. Možeš da zalepiš i deliće razglednica i da time dočaraš ono što si napisao/la ili da pošalješ male suvenire.

  3. Duhovitost, molim!

  Umesto reči „Nema te dugo da se javiš“, probaj sa nečim kao: „Draga Saveta, imam druga/drugaricu koji mi se ne javlja već duže vreme, pa te molim da mi pomogneš jer zaista ne znam šta da radim. Razmišljam o načinu na koji da ga mučim, ali nikako da izaberem najbolji. Pišem ti u nadi da nisam pogrešio/la adresu…“.

  Još jedna cool ideja jeste da u pismo staviš maramicu sa naznakom „Ovo ti je da obrišeš suze radosnice što si dobio/la pismo od mene“. Partizanovcu namerno piši crvenom olovkom (naznači mu i zašto), a drugu koji živi u inostranstvu pošalji njegovu omiljenu žvaku domaće proizvodnje. Ne sumnjamo u tvoju duhovitost!

  4. Pokaži interesovanje

  Pismo ne treba da bude samo i isključivo o tebi. Pitaj one kojima pišeš šta rade i kako su, ali ne postavljaj milion pitanja. Neka ono što pitaš bude određeno npr. umesto „Kako si?“, napiši: „Kako je prošla audicija za onu predstavu? Jesi li uspeo da se setiš svih delova teksta? Sigurna sam da si bio sjajan, ali molim te piši i ispričaj mi svaki detalj!“

  5. Budi ono što jesi

  Mnogi smatraju da pismo treba da bude odraz savršene gramatike, sa dovršenim rečenicama, besprekornim rukopisom u kome slova tačno dodiruju ravnu liniju i ne šetaju ni gore ni delo. Ali ovo jednostavno nije tačno i samo utiče na to da zarobi jedan kreativan um kakav je tvoj!

  Ako to želiš, piši u vertikali, na marginama, piši svoje misli u obliku stihova ili malih pasusa; napiši celo pismo u jednom dahu, a rečenice neka budu spojene sa gomilom „i“, „ali“ i „bilo kako bilo“. Šta god da uradiš, biće okej, jer je to nešto tvoje a ne zadatak koji će da ocenjuje tvoja omražena profesorka srpskog.

  Želimo ti srećno pisanje pisama! Na kraju još jedan savet: obezbedi dovoljno materijala za rad. Kupi koverte, markice, sličice. Stavi pored sebe gomilu flomastera, makaze, lepak, magazine (ako želiš da iz njih lepiš sličice) i… neka zabava počne!

  Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.