Žvakaća guma u školi

Mnogo je đaka koje su nastavnici bar nekad opomenuli da izbace žvaku, da ne žvaću na času i slično. Neki su i u dnevnik upisani zbog toga ili izbačeni s časa.

Međutim, neka istraživanja pokazuju da je žvakanje žvake u školi zapravo korisno.
Mnogi se ne bi složili s tim i smesta bi naveli da nakon žvakanja žvakaća guma neretko završi zalepljena za sto, nemarno bačena na pod pa je nego zgazi i zalepi mu se za obuću, ili bačena na neko drugo nezgodno mesto s koga će morati da bude sastrugana jer se neće vremenom razgraditi sama od sebe. Pored toga, ima ih koji mljackaju dok žvaću (i dok odgovaraju sa žvakom u ustima), koji žvaću glasno pa smetaju drugima, prave balone koji se raspuknu – što takođe smeta, žvaću otvorenih usta – što je nepristojno i ružan prizor… Ali, pod pretpostavkom da ne pravite buku ni nepristojne zvuke, da žvaćete zatvorenih usta i kasnije žvakaću gumu bacite u kantu za otpatke, to što žvaćete može vam koristiti.

Na primer, može vam koristiti kad je matematika u pitanju. Prema jednoj studiji u kojoj su bile dve grupe đaka, jedna grupa je redovno žvakala žvakaću gumu na predavanjima i u toku testa, dok druga grupa nije; grupa koja je žvakala imala je za tri odsto bolje rezultate na testu od grupe koja nije žvakala. Uz to, nastavnici su primetili da su đaci koji su žvakali bili tiši i bolje pazili na času.

Pokazalo se i da žvakanje popularne žvake smanjuje stres u školi. U jednom ispitivanju, oni koji su u stresnim situacijama žvakali bili su budniji, s nižim nivoom kortizola (hormon koji se luči prilikom stresa), bili su manje anksiozni i ukupno uzev imali su bolje rezultate od onih koji nisu žvakali. I to znatno bolje rezultate – 67 odsto u stresnijim situacijama, i dvostruko bolje u manje stresnim situacijama.

Žvakanje žvake može vam pomoći i da se ne prejedate i da ne postanete gojazni. U jednom istraživanju se pokazalo da su oni koji su ujutru jedan sat žvakali žvakaću gumu u toku ručka uneli 67 kalorija manje od onih koji nisu žvakali žvaku, što i nije značajna razlika u unosu kalorija, i da se kasnije u toku dana nisu prejedali, što jeste velika razlika. Oni koji su žvakali žvakaću gumu rekli su da ne samo što nisu bili toliko gladni već su se osećali i puni energije.

Za svaki slučaj, ako ćete da žvaćete na času, ipak pazite da vas ne uhvate.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike