Zvezdice pred očima

Pubertet sobom donosi mnogobrojne i brze promene na telu, ali, čak i bez puberteta, mnogi ne znaju zašto njihovo telo radi ovo ili ono. Jedna od takvih, nekima zbunjujućih pojava, jeste i kada se prilikom trljanja očiju pred njima pojave zvezdice.

Jasno je, ne mislimo na situaciju iz crtanih filmova, da vas neko udari po glavi tako da sve zvezde vidite, i to usred bela dana. Radi se o onome kada protrljate oči – dakle, u tom trenutku su zatvorene, pa ne bi trebalo da vidite ama baš ništa – i pred očima vam se pojave zvezdice. O čemu se tu radi?

Radi se o sledećem. Iza mrežnjače se nalaze receptori svetlosti, i njihova uloga jeste da registruju ulazak svetlosti u oko. Ti receptori reaguju, međutim, i na manji pritisak, kao što je trljanje očiju, pa ćete tada videti zvezdice (tačkice, ili kako vam se dopada da ih nazovete). Dakle, radi se o nečemu sasvim normalnom.

Šta ako vam se ipak ne sviđa da vidite te zvezdice, ako vas to ipak uznemirava? Odgovor je jednostavan – ne trljajte oči. Ako ih trljate jer su crvene i peckaju vas, moguće je da crvenilo i peckanje potiču od alergije ili infekcije, pa biste mogli da posetite lekara. A ako ih trljate jer ste umorni i/ili neispavani, naspavajte se.

U principu, ova pojava zvezdica pred očima nije za zabrinjavanje, ne ako ih vidite samo kad trljate oči. Ako ih, međutim, kojim slučajem vidite a da ne dirate oči, i nije vas kao u crtanom filmu neko jako udario po glavi, to bi već mogao da bude signal za uzbunu. Moglo bi se, recimo, desiti da imate nekih problema sa mrežnjačom.

Dakle, ako vidite zvezdice a niste trljali oči, obavezno posetite lekara, koji će vas poslati specijalisti. Te zvezdice same po sebi nisu neki problem, ali bi mogle da predstavljaju simptom nečeg ozbiljnijeg, pa bi bolje bilo da to na vreme otkrijete i lečite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.