U trendu

Cegeri za kupovinu imaju i drugu, tamniju, stranu

Mnogi se od nas utapaju u torbama za višekratnu upotrebu – platnenim torbama ili debljim, izdržljivijim plastičnim kesama koje trgovci jeftino prodaju ili poklanjaju kupcima kao ekološki prihvatljiviju alternativu jednokratnoj plastici.

Te gomile kesa stvaraju nove ekološke probleme, jer torbe za višekratnu upotrebu imaju puno veći karbonski otisak od tankih plastičnih kesica. Prema jednoj proceni, pamučni ceger treba upotrebiti najmanje 7100 puta kako bi bio zaista ekološki prihvatljiva alternativa konvencionalnoj plastičnoj kesi.

Odgovor na to koja je najzelenija zamena za plastičnu kesu za jednokratnu upotrebu nije jednostavan, ali savet se svodi na sledeće: Ponovo upotrebite sve kese koje imate kod kuće, što više puta možete.

Stvari koje morate imati na umu kad idete u prodavnicu

Dobronamerne zabrane i ograničenja jednokratne plastike u nekim slučajevima imaju neželjene posledice, pa je u Nju Džersiju, ovogodišnja zabrana jednokratnih plastičnih i papirnatih kesa značila da su se usluge dostave namirnica počele obavljati u debljim kesama i kupci se sada žale na gomilu cegera za višekratnu upotrebu s kojima ne znaju šta će.

U Ujedinjenom Kraljevstvu prosečna osoba sada kupi samo tri jednokratne kese godišnje, što je pad u odnosu na 140 kesa u 2014. godini. Međutim, po podacima Greenpeacea, britanski supermarketi u 2019. prodali su 1,58 milijardi trajnih plastičnih kesa što je 57 po domaćinstvu i više od jedne kese nedeljno. I to je povećanje od 4,5 posto u odnosu na 2018.

To sugeriše da taj model, po kojem se nudi izdržljivija plastika kako bi se podstakla njena ponovna upotreba, jednostavno ne funkcioniše, piše CNN, a prenosi HRT.

Dvostruki uticaj na okolinu

– Ako nam prodavnice samo daju deblje plastične kese, rekla bih da je politika sveukupni promašaj, rekla je Džudit Enk, bivša regionalna upravnica Agencije za zaštitu okoline, a sada predsednica Beyond Plastics, američke neprofitne organizacije koja radi na zaustavljanju zagađenja uzrokovanog plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu.

Kada se radi o proceni uticaja kese na okolinu tokom njenog životnog veka, potrebno je uzeti u obzir mnogo različitih stvari: materijal, težinu, proizvodni proces i način na koji se odlaže.

Izdržljiva plastična kesa za kupovinu izrađena od istog materijala kao i klasična plastična kesa za jednokratnu upotrebu, ali dvostruka teža ima dvostruki uticaj na okolinu, osim ako se ne koristi više puta, zbog čega se tanka plastična vrećica za jednokratnu upotrebu može činiti benignijim izborom baziranim na njenom uticaju na klimu.

Ključ za smislenost izdržljivih plastičnih kesa

Ključ za smislenost izdržljivih plastičnih kesa je njihova istrajna ponovna upotreba i pažljivo odlaganje kako ne bi završile kao plastični otpad.

Izveštaj izrađeno za Program Ujedinjenih nacija za okolinu 2020. pokazalo je da se izdržljiva kesa od polipropilena mora koristiti otprilike 10 do 20 puta više u poređenju s plastičnom kesom za jednokratnu upotrebu, dok se polietilenska kesa za višekratnu upotrebu mora koristiti pet do 10 puta više od jednokratne plastične kese.

Uvek će biti slučajeva u kojima zaboravimo svoje cegere ili torbe za višekratnu upotrebu kod kuće. Kada to uradimo, moramo da kupimo kesu u prodavnici. A ako tada već imamo previše izdržljivih kesa kod kuće, bilo bi bolje iz klimatske perspektive kupiti papirnatu ili plastičnu kesu za jednokratnu upotrebu, rekao je Tomas Ekval, jedan od autora izveštaja UNEP-a i pomoćni profesor na Tehnološkom univerzitetu Chalmers u Švedskoj.

Uticaj pamučnih cegera na okolinu puno veći

Pamučna torba postala je jeftin statusni simbol za sve brendove i pojedince koji žele da izbegnu plastiku i pokažu svoju zelenu orijentaciju. Ali, pamuk je usev koji zahteva puno resursa i koristi znatnu količinu pesticida i đubriva, koji unose nitrate u zemlju i vodene tokove i rezultira stvaranjem azotni oksid, gasa staklene bašte. To znači da je njegov uticaj na okolinu veći nego što mnogi ljudi misle.

Prema izveštaju UNEP-a, pamučni ceger potrebno je upotrebiti 50 do 150 puta kako bi imala manji uticaj na klimu u poređenju s jednom plastičnom kesom za jednokratnu upotrebu. Izveštaj danske agencije za zaštitu okoline iz 2018. sugeriše da bi pamučni ceger trebalo upotrebiti najmanje 7100 puta kako bi se ublažio njegov uticaj na okolinu u poređenju s klasičnom plastičnom kesom u supermarketu koja se jednom ponovo koristi kao kesa za smeće, a zatim se spaljuje.

Taj izveštaj posmatrao je 15 različitih ekoloških pokazatelja, uključujući klimatske promene, oštećenje ozona, zagađenje vazduha, korišćenje vode i zemljišta. Međutim, kada se istraživanje svelo isključivo na uticaj pamuka na klimu, pamučni ceger trebali bi ponovo upotrebiti najmanje 52 puta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar