U trendu

Jeftina i efikasna: Varikina je nezamenljiva za dezinfekciju celog stana, posebno kupatila

Najčešće se varikina koristila za izbeljivanje belog veša, naše mame i bake izbeljivač ili varikinu često su koristile za pranje i dezinfekciju mnogih površina i stvari u domu, kao i baštenskog nameštaja.

Reč o jeftinom sredstvu kojim se može očistiti i dezinfikovati gotovo sve neporozne površine u domu – za radne površine, sudopere, pločice, podove, hladnjak, uređaje od nerđajućeg čelika, baštenski nameštaj i slično – pa nije naodmet da ga imate u kući, ali važno je da znate kako se pravilno koristi, da ne biste napravili više štete nego koristi, upozorava Meri Galjardi, stručnjakinja za pranje odeće u Cloroxu.

Jedno od pravila kojeg se treba držati kad baratate s varikinom jeste da sve što ste njome dezinfikovali nakon što kratko odstoji u pravilu treba isprati čistom vodom.

Potrebno je i da pazite na ruke (zaštitite ih rukavicama obavezno i nastojte da rastvor što manje dolazi u dodir s kožom), i na odnos varikine i vode u rastvorima.

Za osnovnu upotrebu u kući
Za osnovnu upotrebu u kući pomešajte pola šoljice varikine s 3,7 do 4 litre vode. S tom mešavinom možete dezinfikovati radne površine u kuhinji, sudoperu, pločice i podove, odnosno sve neporozne površine.

Za dezinfekciju kanti za smeće možete napraviti i koncentrovaniji rastvor: Pomešajte oko pola šoljice varikine na otprilike tri litre vode.

Koristite toplu vodu ako vam treba rastvor za ribanje i dezinfekciju pločica. Za dezinfekciju kuhinjske daske za sečenje napravite još blaži rastvor: Na 3,5 litre vode dovoljno je staviti dve kašičice izbeljivača.

Korišćenje izbeljivača u kupatilu
Izbeljivač može biti vrlo koristan za dezinfekciju svih površina u kupatilu na kojima se rado skupljaju bakterije ili buđa.

Za standardne površine, kao što su wc šolja ili pločice, držite se recepta od pola šoljice i 3,5 litre vode. Rastvor može poslužiti i za dezinfekciju plastičnih dečjih igračaka. Ostavite ih da se natapaju u njoj 5 minuta, pa nakon toga dobro isperite vodom.

Zavesu za tuš operite u mašini, uz dodavanje deterdženta i 2/3 šoljice izbeljivača, kako bi se dobro oprala buđa, savetuje Galjardi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar