U trendu

Neće uvenuti: Tajna nege sobnih biljaka tokom hladnih dana

Hladni dani su stigli i cveće sa balkona i terasa mora se prilagoditi novim uslovima u zatvorenom prostoru…

Mnogim vrstama cveća i sobnim biljkama promene vremena ne odgovaraju, jer se smanjuje količina svetlosti, vlažnost vazduha, temperatura…

Sve ovo utiče na rast biljke, zato one promenom prostora mogu početi da venu i gube lišće. Kako bi vaše biljke prezimile u vašem enterijeru neophodno je obezbediti im osnovne uslove.

Kada govorimo o temperaturi, idealna temperatura za održavanja cveća i sobnog bilja je između 15 i 20 stepeni. Međutim, nekim biljkama poput Oleandera, Hristovog venca, Hrizantema ili Limuna odgovaraju niže temperature, u proseku od 4 do 10 stepeni, tako da ih možete smestiti u nekom hladnijem hodniku ili garaži. Kaktuse treba čuvati u svetloj prostoriji, pored prozora, dok je biljkama koje cvetaju, kao što su Ciklame ili Afričke ljubičice potrebna prehrana tokom zime.

Da bi vaše biljke rasle lepo, redovno uklanjajte suve listove i uvele izdanke.

Biljkama je pored svetlosti neophodna vlažnost vazduha, koja im u domovima, pogotovo zimi zbog grejanja, ne odgovara. Nekim biljkama je potrebno 40, a nekim vrstama i veći procenat vlažnosti. Pored grejnih tela postavite posudu sa vodom, kako bi biljkama obezbedili potrebnu količinu vlažnosti vazduha.

Biljke i tokom zime treba zalivati. Zalivanje zavisi od vrste biljke, kao i od temperature gde se biljka nalazi. Sobno bilje koje miruje tokom zime i ne cveta, treba manje zalivati, dok biljke koje cvetaju zahtevaju češće zalivanje. Ciklame se na primer zalivaju na svaka dva dana. Obratite pažnju da voda koju koristite za zalivanje bude sobne temperature i trebalo bi da odstoji.

Povremeno možete orositi vaše biljke, to će im prijati tokom zimskih dana, pogotovo ako u domu imate Paprate i Bendžamina. Afričkim ljubičicama orošavanje ne prija.

Još jedan savet – udaljite biljke što je više moguće od vaših grejnih tela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.