U trendu

Požutele jastuke ne bacajte – jednostavno ih operite!

Umesto bacanja požutelog jastuka, možete ga jednostavno oprati. Treba vam par sastojaka, od kojih većinu već imate kod kuće.

Šta je potrebno?

  • 1 šoljica deterdženta za posuđe u prahu (ili izmrvljene tablete)
  • 1 šoljica deterdženta za veš
  • 1 šoljica izbeljivača (natrijev hipohlorid)
  • 1/2 šoljica boraksa

Postupak
Provjerite oznaku za pranje na jastuku kako biste pronašli maksimalnu sigurnu temperaturu za pranje. Zatim dodajte sastojke za čišćenje i uključite mašinu.

Uz jastuk koji želite oprati stavite ćebe ili drugi jastuk, tako da je bubanj u mašini dobro uravnotežen. Stavite na duži program pranja. Nakon prvog ispiranja jastuka, ponovite ispiranje kako biste bili sigurni da ste isprali sve hemikalije.

Možete ih ostaviti da se prirodno posuše ili ih staviti na program sušenja u mašini koji će ubrzati sušenje, piše Reader’s Digest.

Jastuci od perja se moraju sušiti na vazduhu, dok se sintetički mogu sušiti samo na niskim temperaturama. Dodavanje nekoliko čistih teniskih loptica ili loptica za sušenje vune zadržaće vaše jastuke mekanim.

I naravno, prljavština i mrlje će se s vremenom ponovo pojaviti. Stručnjaci kažu da je idealno prati jastuke svaka tri meseca. Ipak, nakon određenog vremena, jastuk je potrebno zameniti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar