U trendu

Sve smo pogrešno radili: Ovako se pere veš, biće čistiji i sušiće se 3 puta brže

Poslove poput pranja veša obavljamo svakodnevno i postali su gotovo automatski te više i ne obraćamo pažnju koliko deterdženta ili omekšivača stavljamo u mašinu. Ali zbog toga možemo kasnije imati mnogo problema, upozoravaju stručnjaci i dodaju da je manje uvek više.

Australijanka Šenon Laš je ekspertkinja za kućane poslove i sve domaćice jedva čekaju njene savete. Ovog puta otkrila je greške koji mnogi prave kada peru i suše svoj veš.

Govoreći za Sunrise, rekla je da popularno mišljenje da više deterdženta znači čistiju odeću uopšte nije tačno.

S obzirom na to da je sapun proizvod na bazi masti, previše može ostaviti tragove koji će, naprotiv, učiniti odeću prljavijom.

Dodala je kako ljudi zbog „previše opranih“ peškira često dobiju osipe i iritaciju kože. Razlog je jednostavan. Višak sapuna lepi se za tkaninu i zagreva dok se suši.

Zato peškiri iz sušilice izlaze mekani i lepi, ali već dan nakon toga poprimaju svoj klasični, grubi oblik.

Laš savetuje da se pri korišćenju deterdženta treba voditi – manje je više.

U prednji deo mašine dovoljno je staviti samo osminu preporučene količine praška ili tečnog deterdženta. Za one s gornjim punjenjem potrebna je četvrtina iste količine.

Ako vas zanima kako skratiti vreme sušenja veša, poslušajte njen savet o stavljanju suvog peškira u mašinu.

Ona tvrdi da će se mokra odeća osušiti tri puta brže. Mnogi su ljubitelji omekšivača jer oni čine da stvari lepše mirišu.

Međutim, ona u to ne veruje jer kaže da jednostavno ne ide.

“Osnova omekšivača je ulje koje se u pranju lepi za odjeću. Bolje je koristiti sirće umesto omekšivača. Verujte mi, na kraju neće biti mirisa”, rekla je, a prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar