U trendu

Uvek ostavljate punjač uključen u struju? Onda ovo morate da znate!

Iako ostavljanje punjača od telefona, laptopa ili tableta svima deluje nebitno i kao sitnica, međutim, stvari stoje potpuno drugačije. Verovali ili ne, ali ostavljanjem punjača u utičnici i te kako trošimo struju.

„How-To Geek“ je poznati IT portal koji je jednom prilikom napravio eksperiment, ne bi li utvrdili koliko punjači za tablete, mobilne telefone i tablete zaista potroše struje, kada ostanu uključeni.

Naime, oni su iskoristili merni uređaj koji su priključili u struju, a zatim na njega i punjače. Jedan punjač maltene nije pokazivao nikakvu potrošnju, jer, bez prikačenog uređaja sa druge strane, nije vršio nikakvu funkciju.

Međutim, kada je odjednom uključeno sedam različitih punjača, registrovana je potrošnja od 0,3 vata (W).

I sad je računica prilično jasna. Ako bi tih sedam punjača, i nakon punjenja, ostali uključeni 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, za 365 dana, odnosno 8.760 sati, bilo bi potrošeno ukupno 2.628 kilovat sati (kWh) struje.

Naravno, ovo ne može da se uzme kao potpuno pouzdan i od strane stručnjaka potvrđen podatak, međutim, može da bude ojentacioni pokazatelj.

Svakako je punjače, bez obzira na to da li i koliko struje troše, preporučljivo isključiti, nakon što završite sa punjenjem uređaja, a pre svega iz bezbednosnih razloga. Na kraju krajeva, pokušajte jedan mesec da ovako funkcionišete i ubzro će vam, po računu za struju, biti jasno ima li razlike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)