U trendu

Zagorele šerpe vam više neće biti noćna mora: Evo kako da brzo i lako uklonite zapekle mrlje sa posuđa

Donosimo vam jednostavan način čišćenja zagorelog posuđa koji spasava stvar.

Ova metoda najbolje deluje odmah nakon što je jelo zagorelo, dok je sve još toplo.

Najpre izvadite sve zagorele delove; nakon što sastružete zagorele komadiće mesa, povrća i ostalog, lonac napunite vodom.

Prokuvajte vodu; stavite lonac na šporet, na veoma visoku temperaturu, pa sačekajte da voda provri. Neka se kuva pet minuta.

Sastružite dno lonca; uz pomoć silikonske ili drvene lopatice sastružite dno i nastavite da kuvate vodu, dodajući još ako je potrebno, sve dok se svi zagoreli komadići ne podignu s dna lonca ili tiganja.

Operite lonac; jednom kada lonac bude očišćen od svih izgorelih čestica, operite ga kao i inače. Ako je u pitanju gotovo beznadežan slučaj, poslužite se sodom bikarbonom i sirćetom.

Ako niste stigli, pa je lonac ili tiganj sa zagorelom hranom čekao neko vreme na pranje ili je u zaista lošem stanju, tehnika s isključivo kipućom vodom možda neće biti dovoljna.

U tom slučaju: Pospite lonac ili tiganj sodom bikarbonom; po celom spaljenom dnu pospite ravnomerni sloj sode bikarbone.

Dodajte sirće i vruću vodu; prelijte ovo preko sode bikarbone i ostavi nekoliko sati da odstoji.

Ponovo prokuvajte; onaj najtvrdokorniji dio, koji se nije uklonio ni nakon sode i sirćeta, pokušaj još jednom ukloniti običnom, kipućom vodom i lopaticom za struganje, prenosi Eat This.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)