Bez nerviranja zbog sitnica

Živite brzim tempom – verovatno prebrzim. Stresa je i previše, svuda oko vas, a olakšanja premalo. Nije ni čudo ako se često nervirate i brinete zbog raznih stvari, kako sitnih, tako i krupnih. U svoj toj brzini i užurbanosti veoma je lako izgubiti pojam o tome šta je krupan problem zbog koga se nervirate, a šta je sitnica koja ne zavređuje gubitak toliko živaca.

Problem sa toliko nerviranja, pored onog očiglednog – da vam je konstantno nerviranje neprijatno – jeste to što vas iscrpljuje i slabi vam imunitet. Kod nekih se to pokaže čirom na želucu, kod nekih želudačnim problemima koji ne dovedu baš do čira ali su svejedno veoma neprijatni, kao česti bolovi i mučnina, a kod nekih drugih posledice odu na neki drugi organ, onaj koji je kod te osobe najosetljiviji. Netaknut ne bude niko.

Stres i nerviranje je nemoguće u potpunosti otkloniti iz našeg života – moguće je u nekoj meri izbegavati stresne situacije, ali ne u potpunosti. Ne bi ni valjalo baš u potpunosti izbaciti stres, jer je on veliki pokretač i motiviše vas na akciju, što je svakako pozitivno. Dakle, na spoljne okolnosti ne možete mnogo da utičete, ali na one unutrašnje možete – to jest, možete promeniti svoju reakciju na stresne situacije.

Kako to učiniti? Jedan od najefikasnijih metoda jeste da postavite stvari u perspektivu. Kad god se iznervirate zbog nečega, upitajte se da li će to biti značajno kroz šest meseci. Ukoliko je odgovor na to pitanje negativan, nemate ni razloga za brigu i nerviranje – jeste, neprijatna je situacija, ali nije značajna – a zašto da trošite živce i zdravlje na beznačajne stvari? Problem rešite onako kako možete – i zaboravite na njega.

Jednom kad počnete tako da posmatrate stvari, videćete da zapravo i nema puno stvari koje zaslužuju da se brinete zbog njih. Naravno, i dalje će postojati gomila iritantnih sitnica, ali kad naletite na neku od njih, potrudite se da podsetite sebe da se ipak radi o sitnici i pomislite na to gde ćete biti za šest meseci (slobodno pustite mašti na volju i zamislite romantično i luksuzno letovanje ili zimovanje). Tako ćete čuvati snagu za one zaista krupne stvari – a u međuvremenu ćete mnogo više uživati.

Ostavite komentar