Bez podele na muške i ženske poslove

Česte su žalbe na to da muškarci neće da rade neke poslove u kući, one "tradicionalno ženske", i tek se poneko nada da će se to u budućnosti promeniti. Da bi do te promene došlo, potrebno je u tom duhu vaspitavati decu već danas.
Šta to konkretno znači? To da, ako imate decu, ne treba da ono čime ćete ih zaduživati u kući određujete prema njihovom polu. I ne samo to, ako želite da se deca zaista osećaju ravnopravno, nemojte im određivati ni koje su igre "ženske", a koje "muške", i nemojte sputavati njihova interesovanja.
Naravno, pošto deca najpre uče posmatrajući roditelje, potrebno je da poslovi budu ravnomerno raspoređeni između oba partnera. Ukoliko vi bolje kuvate nego vaš partner, normalno je da ćete vi to češće činiti, ali deci mora biti jasno da je to zato što ste vi bolji u kuvanju, ne zato što kuvanje nije za muškarce. Što se, recimo, čišćenja stana tiče, tu stvarno nema "boljih" i "gorih", osim ako se neko namerno ne izvlači od obaveza pa zato nešto obavi loše.
Kako deci dodeliti kućne poslove? Tako što ćete ih prilagoditi njihovom uzrastu – ali nećete praviti razliku između sina i ćerke. Nema nikakvog razloga da vam sin ne pomaže u kuhinji dok ćerka pomaže tati u majstorisanju (naravno, nemojte se ljutiti na ćerku ako dođe uprljana nakon što joj je tata pokazao kako se menja ulje u kolima, samo je pošaljite da se presvuče i očisti).
Ovakav stav trebalo bi imati i prema interesovanjima vaše dece. Malo ko će praviti pitanje ako devojčicu interesuje neki borilački sport, prihvatljivije je da devojčica bude "muškobanjasta" nego da dečak pokazuje "ženske" osobine – vi nemojte podleći tom stereotipu. Svakako, ako vašu ćerku zanima karate i ne postoji zdravstveni ili finansijski razlog zbog koga ne bi smela da ga trenira, podržite je – ali podržite i sina ako želi da ide na časove plesa, bez obzira na to "šta će svet reći". Ples je zdrav i za dečake i za devojčice, i vaš sin neće nimalo izgubiti na muškosti time što će ga naučiti, samo će obogatiti svoj život još jednom veštinom.
Naravno da će biti nekih stvari u kojima će dečaci zbog drugačije konstitucije biti bolji nego devojčice, i obrnuto – ali, izuzev toga, kada birate kućne poslove za svoju decu, kada im predlažete neki hobi, usmeravate im interesovanja, zaista ne bi trebalo praviti podelu na "muško" i "žensko".

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike