U trendu

Blamirajuće slike na Fejsbuku

Danas sve više ljudi koristi internet, uključujući i poslodavce i vaše kolege. Između ostalog, koriste i Fejsbuk, tako da uopšte nije nemoguće da ono što stavite na svoju stranu vide i oni – što znači da bi trebalo paziti šta stavljate.

Fejsbuk može da bude zabavan, a takođe i koristan, da vam omogući da ostvarite nove kontakte. U zavisnosti od toga šta stavite na svoju stranu, može da bude i nezgodan. Recimo, ako se među vašim fotografijama nađe i neka „blamirajuća“, vi u pijanom stanju ili kako pravite neku glupost ili nešto slično. Ukoliko te slike vide vaše kolege pa to dospe do vašeg šefa, ili ih i bez vaših kolega vidi vaš šef, šefu bi moglo da se ne dopadne to što se neko od njegovih saradnika glupira na javnom mestu – a Fejsbuk jeste, želeli to neki da prihvate ili ne, javno mesto.

Šta ako vam se to desi, i šef vam skrene pažnju na tu fotografiju? Ne ljutite se na šefa; deo njegovog posla je i da pazi na ugled vaše firme, a nezgodne fotografije mogu da budu upotrebljene i protiv vas lično i protiv firme, u smislu „vidite šta zaposleni te firme rade“. Ukoliko ste je sami stavili, uklonite je. Ako je fotografiju stavio neko od vaših prijatelja i označio da ste to vi („tagovao“ vas je), idite na „untag“ opciju, i zamolite tu osobu da ubuduće ne stavlja vaše ime ispod takvih fotografija (a mogla bi i da vas zamoli za dozvolu pre nego što stavi vašu fotografiju na Fejsbuk).

Posle toga, obratite se šefu. Recite mu da je fotografija uklonjena, da ste svesni da je takva fotografija neprofesionalna, i zahvalite mu se što vam je skrenuo pažnju na nju. Nakon toga ne bi trebalo da bude nikakvih daljih problema, naročito ako je nezgodnu fotografiju postavio neko od vaših prijatelja – za tako nešto stvarno niste vi krivi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.