Dodirivanje hleba rukom

Postoje neke veoma nepristojne i nehigijenske navike koje su, nažalost, izuzetno česte – jedna od takvih je dodirivanje hleba u prodavnici rukom, čak i kada je obezbeđen papir za biranje hleba ili je hleb smešten u papirne kese. A nema baš mnogo toga što povodom ove ružne pojave možete da učinite, ako ćete da ostanete u okvirima pristojnosti.
Mnogi čak i ne shvataju zbog čega ne bi trebalo da dodirnu hleb rukom. I to ne zbog nedostatka inteligencije – ne treba biti genije da biste razumeli da se, ako veliki broj ljudi (koji su do tog trenutka ko zna šta dodirnuli) pipa jedan hleb, verovatnoća da će se na tom hlebu naći nešto što ne bi trebalo drastično povećava, pa onaj ko ga na kraju kupi i pojede ima solidne šanse da se kasnije pati sa stomakom – već zbog odsustva razmišljanja o bilo kome osim o sebi. Što bi nekog bilo briga šta će kasnije biti s hlebom koji je ispipao, ali ga nije uzeo, odnosno s osobom koja taj hleb kupi? Neka se ta osoba brine za sebe. A mnogo je i onih koji se, po sopstvenom mišljenju, drže pravila da ne dodiruju hleb nego samo papirnu kesu u kojoj se nalazi – s tim što se u dodirivanje „samo papira“ računa i ako im makar parčence ruke dotakne taj papir, a ostatak ruke ispipa hleb.
I, šta da uradite ako primetite ovu iritirajuću nehigijensku naviku u prodavnici? Osim što bi moglo da vam bude žao što se i kod nas ne primenjuje pravilo da hleb koji dodirnete morate i da kupite? Ima onih koji osobu koja se tako ponaša opomenu da to ne treba da radi, ali to ne daje pozitivne rezultate. Kao jedno, smatra se nepristojnim ispravljati ponašanje vama nepoznatih ljudi. Kao drugo, sve što time postižete jeste da ta osoba počne da vas vređa, nekada i prilično grubim izrazima.
U suštini, ma koliko vas ovakvo ponašanje nerviralo, možete ili da se obratite prodavačici i da je zamolite da spreči kupce da pipkaju hleb, ili da se na taj problem požalite šefu te prodavnice. I u jednom i u drugom slučaju šanse da nešto postignete su slabe – ali, ako bi veliki broj kupaca učinio to isto, moguće je da bi se vremenom došlo do konkretnih rezultata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.