U trendu

Misteriozne modrice

Da li vam se često dešava da na rukama i nogama primetite modrice, a ni najblažu predstavu nemate kako ste ih „zaradile“? Možda vas i prijateljice zadirkuju pitanjem: „Ko te je to tako štipkao?“ Ako je tako, niste jedine – to se mnogima dešava. Ukoliko vas te modrice brinu, ne bi trebalo – u najvećem broju slučajeva nikakvog razloga za strah nema.

Kako uopšte nastaju modrice? One su rezultat izlivanja krvi iz malih krvnih sudova – kapilara – i najčešće se javljaju usled takozvane fizičke traume, kao što su udarci i nagnječenja. Kod nekih osoba modrice će se pojaviti samo nakon snažnih udaraca, toliko jakih da nema šanse da ih ne osetite. Kod nekih drugih, modrica se može javiti i usled najslabijeg pritiska. I jedno i drugo je sasvim normalno – radi se samo o varijacijama različitih organizama, ni o kakvom poremećaju.

Plus, postoje osobe – češće žene nego muškarci – koje imaju veoma visok prag tolerancije na bol (i to je sasvim normalna pojava, neko ima niži prag tolerancije na bol, a neko viši). Ako spadate među takve osobe, vrlo je verovatno da ni relativno jake udarce ili nagnječenja ne registrujete – a ako se ova osobina kombinuje s modricama koje se javljaju na najslabiji pritisak, eto objašnjenja otkud na vama gomila modrica, a ne sećate se da ste se negde udarile.

Međutim, postoje i modrice kojima ne znate poreklo, a koje mogu predstavljati razlog za brigu. Ukoliko vam se često javljaju modrice na delovima tela koji nisu podložni slučajnim udarcima i nagnječenjima, kao što su leđa ili stomak, ne bi bilo loše da se obratite lekaru. U takvim slučajevima, postoji mogućnost da se radi o nekom hematološkom ili autoimunom poremećaju. Da ne bude zabune – trebalo bi da se modrice na ovakvim delovima tela javljaju često pa da budu razlog za brigu – ako vam se jednom ili dvaput javi takva modrica, najverovatnije ste se negde nažuljali.

1 komentar
  1. Ivanka-Maria Waldmann

    Hvala vam za objašnjenje što se tiče modrica koje su nastale bez nekog stiska i da se osoba nažulja. Ja sam pogođena tim i ne znam šta uzrokuje te podlive. Inače sam HD pacijent. Ne znam da li su i osobe sa šećernom bolešću takođe izložene tim modricama. Rado bih to saznala. Unaprijed hvala za odgovor.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike