U trendu

Žudnja za hranom

Sigurno vam se već desilo da vam se naglo prijede vrlo određena vrsta hrane – a ne radi se o tome da ste trudne. Tada posegnete, bez mnogo razmišljanja (želja je suviše jaka), za tom hranom – za slatkišima, čipsom ili testeninama – a posle se setite da ste na dijeti i da vam to baš i nije trebalo. Da se utešite, posegnete za još malo čokolade ili čipsa.
Nećemo vam samo reći: uzdržite se od takvog ponašanja. Umesto toga, reći ćemo vam u kojoj situaciji bi trebalo da pojedete nešto drugo, što će podjednako dobro zadovoljiti vašu potrebu, a neće predstavljati atak na vašu liniju. Naime, kada vam se baš prijedu čokolada, ili čips, ili testenine, vi i fizički i emocionalno imate potrebu baš za tom hranom – ali postoje i manje kalorične varijante koje će zadovoljiti i fizičku i emocionalnu potrebu.
Žudite za čokoladom: najverovatnije je da vam je potreban osećaj koji izaziva zaljubljenost. Od tamanjenja čokolade ćete se ugojiti; umesto toga, sličan efekat kao čokolada imaće kafa ili sojino mleko. Najbolja varijanta, naravno, jeste da nađete nekog u koga ćete se zaljubiti.
Žudite za čipsom: ovakva želja se najčešće javlja ako ste ljuti ili pod stresom. Tada telo traži so i nešto za grickanje. Podjednako dobar efekat, a bez masti i sa znatno manje kalorija, imaće grickanje nekog svežeg povrća, naročito u kombinaciji s razgovorom koji bi razrešio situaciju.
Žudite za testeninom: samo što ne počnu da vam se priviđaju testo, keks, beli hleb, još ako i proizvodi neke pekare mirišu u vašoj blizini, mmm… Ovakva potreba tela govori da vam je potrebno opuštanje – testenine sadrže ugljene hidrate, a oni opuštaju. U takvoj situaciji dobre su pirinčane galete – ukusne su, opuštaju, a imaju manje kalorija od belog hleba.
Prijatno!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike