najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ne sabotirati sopstvenu potragu za poslom

Kada ste u potrazi za poslom, veoma je lako okriviti spoljne faktore za neuspeh – kriza je, smatraju vas premladim, smatraju vas prestarim, misle da imate previše ili premalo iskustva, ne dopada im se što nećete s njima u krevet, neko drugi je primljen preko veze… Mnogo toga od navedenog može biti tačno, ali se takođe dešava i da ljudi, i ne znajući, sami sebe sabotiraju prilikom potrage za poslom. Evo nekih stvari koje ne bi trebalo raditi.
Ne beležite svoje uspehe i postignuća. Kad imate posao, lako je zaboraviti da bi to u nekom trenutku u budućnosti moglo da se promeni. A onda, ako i kad se to desi, ispadne da ne možete da se setite pola bitnih postignuća iz svog dosadašnjeg radnog iskustva kako biste dopunili svoju radnu biografiju, pa ostavite slabiji utisak na potencijalne nove poslodavce nego što biste mogli. Da se to ne bi desilo, uredno beležite koje ste sve poslove obavljali, kakva su vam sve bila zaduženja, šta ste sve bitno uspeli da uradite, nagrade koje ste dobili… Korisno je sve to imati zabeleženo ne samo onda kad tražite novi posao već i onda kad tražite unapređenje i/ili povišicu na sadašnjem radnom mestu.
Nemojte prilikom odlaska s nekog radnog mesta "sasuti svima u lice" šta mislite o njima. Lepo je fantazirati o tome da ćete im konačno sve reći, sve ono što ste godinama gutali, ali je jako loša ideja to zaista i uraditi. Koliko sutra bi vam mogle biti neophodne dobre preporuke od vaših dojučerašnjih šefova i kolega, pa je dobra ideja da se potrudite da nikog ne uvredite.
Niko nema pojma da tražite posao. Mnogi od nas su skloni da ne razglase među svima koje znaju da traže nov posao, nećete da ih opterećujete, ne želite da vas sažaljevaju zbog nezaposlenosti, dosta im je njihove muke, nećete još i vi da dodajete… A nikada ne znate s koje strane bi mogla da stigne nova mogućnost – recimo, vaša prijateljica koja radi kao frizerka čuje od jedne mušterije u salonu (a po frizerskim salonima bar prođe puno ljudi, i malo ko od njih ćuti sve vreme) da njena firma traži novu sekretaricu, što je baš posao za koji biste vi konkurisali.
Koristite samo Internet kad tražite posao. Ako imate pristup Internetu, može vam se učiniti da se sve iole korisno u vezi s novim radnim mestima može tamo naći. Mada će slobodna radna mesta u velikom broju biti oglašena preko Interneta, nije loša ideja i telefonom ili lično kontaktirati firme koje vas zanimaju – ne oglašavaju svi javno da primaju nove ljude.
Pristajete samo na posao iz svojih snova. Mada je određena fokusiranost kad tražite posao korisna – prijavljivanje na ama baš svako slobodno radno mesto je gubljenje vremena – ukoliko ne pristajete na bilo šta manje od idealne pozicije, tačno te-i-te plate, takvih-i-takvih uslova, teško da će vam uspeti da nađete posao. U najmanju ruku, moglo bi da potraje jako dugo, a vi i u međuvremenu morate od nečeg da živite.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike