Neka drugi obave omraženo

Česta je ženska žalba da se od žene danas očekuje da bude moćnija od Supermena – treba i da ima uspešnu karijeru, da bude dobra domaćica i supruga, uzorna majka… Ono na šta je ženama u takvoj situaciji teško da se naviknu jeste da ne moraju sve da obave same.

Kada često radite prekovremeno i kući se vraćate mrtve umorne, zaista je gnjavaža i veliki napor da obavljate još i kućne poslove, čak i ako vam je ostalo dovoljno snage da to nekako otaljate. I još se onda osećate mrzovoljno, pa vam nije ni do komunikacije sa partnerom ni do komunikacije sa decom. A i to treba obaviti.

Sigurno ste svesni mogućnosti da unajmite kućnu pomoćnicu, ili makar ženu koja će vam jednom nedeljno obavljati one najteže poslove, ali mnoge žene nisu sklone da traže takvu vrstu pomoći, čak i ako su u stanju da je plate. Zašto plaćati nekome da obavi nešto što i same možete?

Zato, recimo, što biste vi za to vreme mogle da radite nešto drugo – neki poslić od kuće kojim ćete dodatno zaraditi; ili se odmarati, baviti nekim hobijem; raditi nešto što volite, umesto onog što mrzite.

Ali, ali, kućna pomoćnica košta! Tačno, košta novca, i ako ga nemate, pa, to je prilično dobar razlog da je ne unajmite. Pa ipak, i to što ćete se vi baviti napornim poslom koji mrzite (usisavanje, peglanje, pranje prozora, ribanje podova…) takođe košta – košta vaših živaca, vašeg napora, vašeg vremena. Razmislite o tome šta vam je dragocenije.

Kao što smo već rekli, ako sebi ne možete da priuštite makar nekog da vam obavi najgrublje poslove (ili, kad za to dođe vreme, da vam kreči, ili prelakira parket…), tu zaista nema nekog izbora. Ako, međutim, sebi možete da priuštite pomoć, toplo vam savetujemo da to učinite – vaši živci, napor i vreme svakako su bitniji od ne preterano velike sume novca.

Ostavite komentar