Opasni kilogrami

Problemi sa telesnom težinom često nisu samo „kozmetičke“ prirode, posebno ukoliko je neko od članova porodice bolovao (ili boluje) od bolesti skopčanih sa prekomernim kilogramima. U slučaju da radite na veoma zahtevnom poslu, imate previše obaveza ili ste, uopšte, izložene preteranoj količini stresa, treba posebno povesti računa o fluktuacijama težine. Povećanje težine prouzrokovano stresom može biti višestruko opasno, jer se najčešće dugoročno odražava na zdravstveno stanje pojedinca.

Taj poremećaj težine poznat je u nauci kao tzv. toksična težina. Manifestuje se kod osoba koje su izložene velikim dozama stresa i kod kojih se usled toga oslobađa hormon poznat kao kortizol, zadužen za povećavanje apetita. Zahvaljujući njegovom dejstvu, dodatne kalorije talože se uglavnom oko struka (po čemu je i najlakše prepoznati osobe koje pate od tog problema). Ovaj „lanac“ najčešće vodi ka bolestima poput visokog pritiska, dijabetesa, oboljenja srca i predispozicija za sve vrste udara (pomenuli smo samo neke).

Ukoliko ste se prepoznale u ovoj slici, to nije razlog za paniku. Zdrav život i kontrola apetita/ishrane pomoći će da se nivoi hormona, težina i zdravstvena slika dovedu u normalu. Pri tom postoji nekoliko stvari koje je neophodno raditi. Pre svega, neophodno je da se oduprete zovu hrane kada zaista niste gladne (iako to ponekad deluje nemoguće). Umesto kasnih noćnih obroka, dovoljno je popiti čašu vode ili nezaslađen čaj. Obilno unošenje tečnosti u organizam takođe je jedna od staza ka zdravstvenom balansu: ponekad je korisno napraviti podsetnik o broju popijenih čaša vode.

Obroke treba razbiti na manje porcije, češće u toku dana. Princip dobre mere važi u svemu, pa i u ishrani: nije greh ako povremeno pojedete nešto slatko ili kalorično, ali to nikako ne sme da pređe u manir i ugrozi vaše zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.