U trendu

Problemi sa osetljivom kožom

Pri izboru i kupovini kozmetičkih produkata potrebno je pre svega posvetiti pažnju detaljima poput roka trajanja i liste sastojaka, jer je to jedini način da se izbegne iritacija kože. Ovo se odnosi na sve, no ipak posebno na one sa osetljivom kožom. Više od 40% ljudi zapravo procenjuje da im je koža osetljiva na osnovu jednog ili više iskustava sa raznim tipovima reakcija na šminku i kozmetiku tokom života.

U dijagnostikovanju osetljive kože učestvuje više činilaca, od naslednih faktora preko pola, starosnog doba ili određenih problema sa kožom (akne, kontaktni dermatitis i sl.). No, najvažniji faktor koji prouzrokuje osetljivost kože jeste preosetljivost imunog sistema i barijera same kože, što se manifestuje crvenilom i osipom. Ovi simptomi najčešće se javljaju odmah nakon upotrebe kozmetičkih sredstava, mada se mogu pojaviti i iznenada, nakon više uzastopnih aplikacija koje su prošle bez posebnih problema.

Dermatolozi savetuju oprez, posebno u slučaju upotrebe novih produkata. To podrazumeva da se npr. krema testira na koži, tako što će se pet večeri uzastopno nanositi na kožu iza uveta. Ukoliko se iritacija ne desi, tada narednih pet večeri produkt treba na isti način aplicirati ispod očiju. Tek nakon (naporne) desetodnevne probe koja pokaže da nema opasnosti, dolazi u obzir kontinualna upotreba produkta.

Na kraju, treba obavezno proveriti listu sastojaka. Idealne supstancije za konzervaciju su one koje sadrže parabene, dok treba izbegavati proizvode sa biljnim ili antibakterijskim sastojcima. Takođe, supstancije koje prodiru duboko u kožu treba zaobići u širokom luku: idealan je, npr, polietilen-glikol koji ne prodire ispod površine kože.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.