najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sačuvati vitamine u hrani

Sačuvati vitamine i sve hranljive sastojke prilikom obrade namirnica je, naravno, uvek poželjno. Međutim, u toku zime na to bi trebalo obratiti pažnju čak i više nego inače, jer je zimska ishrana znatno siromašnija vitaminima od one letnje (setite se samo koliko nam je svežeg voća i povrća dostupno leti, a šta vam je na raspolaganju zimi). I u toku zime moguće je sačuvati dosta dragocenih sastojaka; to zavisi od načina pripremanja hrane i od vrste posuđa koje se u tu svrhu koristi.

Povrće je najbolje kuvati na pari, i to što je moguće kraće, pošto u raskuvanom jedva da ostane išta hranljivo (zaboravite na ono kako volite da povrće bude „meko kao duša“ – takvo povrće nekima možda ima lep ukus, ali nema skoro nikakvu hranljivu vrednost). Ukoliko povrće kuvate u ljusci, i u vodi koja već vri, manje će se izgubiti vitamina. Voda u kojoj se povrće kuvalo, i u kojoj uvek ostanu rastvoreni mineralni sastojci, može se upotrebiti za kuvanje supe ili čorbe, kao i za nalivanje jela. Prženjem će se izgubiti najveći deo termolabilnih vitamina.

U svrhu očuvanja hranljivih sastojaka, i ribu je najbolje kuvati na pari. Kuvanje mesa može imati još jednu korist – tu istu vodu možete posle iskoristiti za supu ili za prelivanje jela. Mnogi vole prženo ili pohovano meso, ali time se gube termolabilni vitamini (recimo, vitamin C), plus jelo upije mnogo masnoće i postane znatno kaloričnije. Dinstanje mesa je preporučljivije. Roštilj je veoma ukusan, samo što tako pripremljeno meso može da sadrži štetne materije.

Što se posuđa tiče, ekspres lonac je odličan, jer se njegovom upotrebom smanjuje gubitak minerala i vitamina. U principu, najbolje je posuđe od neutralnog materijala, na koji ne utiču kiseline i namirnice, kao ni drugi sastojci. Takvi materijali su čelik, vatrostalno staklo i porculan.

Popularni teflon je praktičan za upotrebu, pošto se jelo priprema brzo i nisu potrebne masnoće. Međutim, teflon ne sme da se zagreje na više od 250 stepeni Celzijusa, niti da bude oštećen ili izgreban. Preporučljivo je i emajlirano posuđe pošto je emajl neutralan, ali oštećenu (okrunjenu) posudu ne bi trebalo koristiti (pošto više nije neutralna).

Plastične posude dobre su za čuvanje gotovih jela i raznih namirnica. Samo, u plastičnim posudama ne bi trebalo čuvati ništa kiselo, pošto kiselina reaguje sa plastikom.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike