U trendu

Uf, kasnim!

Saobraćaj nekad ume da bude prava katastrofa i da vas natera da kasnite na posao ili na neki važan sastanak i onda kada ste krenule i više nego na vreme. Dok ste tako zaglavljene u beskrajnoj koloni automobila koju i rahitični puževi pretiču bez problema, naravno, nervirate se – i tako svakog dana, ili bar prilično često. Ispadne da vam je najstresniji deo dana onaj dok putujete do kancelarije! Postoji li mogućnost da se izborite s ovim i da sačuvate živce – neka manje egzotična mogućnost od toga da nabavite privatni helikopter ili da naučite da letite na metli? Postoji!

Na gužvu u saobraćaju, naravno, ne možete uticati, a postoje i situacije kada jednostavno nije moguće naći neki alternativni put kojim biste brže stigle na posao. Ono na šta možete uticati jesu vaše sopstvene reakcije na gužvu. Kao jedno, pokušajte da se ne nervirate – što znači, ako ste već zaglavljene u gužvi, pozovite mobilnim, javite da kasnite i ne nervirajte se zbog nečega što ne možete da izmenite. Javljanjem da kasnite zbog gužve učinile ste sve što možete – kad uspete da stignete na posao, stigle ste.
Stepen stresa povezan je s brzinom disanja, pa je, dok ste tako zaglavljene u gužvi i dok ionako nemate šta da radite, korisno da se usredsredite na disanje. Kad ste uznemirene, disaćete ubrzano i kratko; umesto toga, potrudite se da udišete sedam, a izdišete 11 sekundi i tako dok ne osetite da se smirujete. Deluje!
Još jedna stvar koja vam se može desiti dok ste tako pod stresom jeste iznenadna amnezija – to jest, da jednostavno zaboravite kuda ste krenule. To nije neuobičajena pojava i ne treba da vas prepadne. Pobedićete je tako što ćete skrenuti misli na nešto sasvim deseto, recimo, usredsredićete se na slušanje muzike ili na posmatranje osoba oko sebe. Mozak bi vrlo brzo trebalo da vam „proradi“.
Bez nerviranja!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike